Külföld

2010.10.02. 09:44

Zavargások voltak Brüsszelben

Zavargások voltak péntek éjjel Brüsszelben, az illegális bevándorlók fogva tartása, illetve kitoloncolása elleni tiltakozás jegyében - jelentette szombaton a belga tömegtájékoztatás.

MTI


A rendőrség mintegy kétszáz embert előállított, de közülük mintegy 160-at rövid idő után szabadon engedtek.
A rendbontás a belga főváros egyik pályaudvarától indult ki, ahol péntek este nem engedélyezett tüntetés kezdődött, amely aztán szórványos vandalizmusba csapott át. Később néhányan vasdorongokkal beverték egy rendőrőrs ablakait is.
A brüsszeli Gare du Midi pályaudvar közelében több olyan rendőrségi fogda, illetve börtönépület található, ahol az országba jogellenesen bejutottakat tartják őrizetben, miközben zajlik ellenük a kiutasítási-kitoloncolási jogi eljárás.
A hatóságok kemény fellépése ellen több tiltakozás volt a közelmúltban, ezért Brüsszel három - bevándorlók által nagy számban lakott - kerületében, Anderlechtben, Saint-Gilles-ben és Forestben a kerületi polgármester további intézkedésig megtiltotta "öt főnél több személy csoportosulását közterületen". Ezzel azonban a jelek szerint csak olajat öntöttek a tűzre.
Demonstráció volt az etterbeeki pályaudvarnál is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!