Külföld

2011.04.29. 16:51

Hatalom és hűtlenség

Megdőlni látszik az a vélekedés, hogy elsőrsorban a férfiakra jellemző párjuk megcsalása.

Napló Online

A tudósok úgy gondolják, hogy a hűtlenkedés sokkal inkább függ a munkahelyi ranglétrán betöltött szereptől, mint attól, hogy milyen nemű az illető - írta a Daily Mail weboldala.

Egy névtelen internetes felmérés alapján jutottak erre az eredményre - úgy gondolták ilyen környezetben sokkal őszintébben válaszolnak majd a megkérdezettek.

Korábban is végeztek kutatásokat ilyen témában, ezekben arra jutottak, hogy a férfiak hűtlenkednek inkább, mint a nők, de ezek a felmérések nem vizsgálták a magas beosztású nőket - mondta a kutatást vezető Joris Lammers.

A résztvevők széles skálán mozogtak, az egyszerű dolgozóktól kezdve a  legfőbb vezetőkig minden beosztásból akadt jelentkező.

A kutatók az alanyok hatalmi pozícióit úgy mérték fel, hogy megkérdezték az illetőt, mennyire érzi magát magasan a ranglétrán.

Lammers professzor és a csapata ezen kívül több tényezőt is megvizsgált, közöttük például a magabiztosságot, a családtól való távolságot, illetve, hogy milyen jól képes felmérni az egyén a kockázatos helyzeteket.

Az emberek gyakran gondolják, hogy a  vezető pozícióban dolgozók sokkal hajlamosabbak a hűtlenségre, mert magabiztosak, tudják mennyit kockáztathatnak, illetve gyakran kerülnek távol a családjuktól, elsősorban a rendszeres üzleti utazások miatt - mondta a professzor.

A felmérés két fontos tényt fedett fel azzal kapcsolatban, miért csalják meg partnerüket a magas pozíciójú emberek. Először is, hatalom és önbizalom szorosan kötődnek egymáshoz, és az utóbbi mértéke a legnagyobb összekötő erő hatalom és hűtlenség között. Másodszor pedig, a kutatók úgy találták, hogy vezető pozícióban lévők között lényegtelen milyen nemű az illető, nincs különbség férfi és nő között. Az viszont, hogy kevés ilyen nőről hallottunk, egyszerűen azért lehetséges, mert kevesebb hölgyet találunk magas pozíciókban, mint férfit.

Professzor Lammers úgy gondolja, hogy a társadalom modernizációjával el fognak tűnni a nemi különbségek. Ahogy, egyre több nő kerül magas hatalmi pozíciókba, és tekintik őket egyenlőnek a férfiakkal, úgy egyre inkább fogják átvenni azokat az elítélt viselkedési formákat is, amelyek korábban csak a férfi nemre voltak jellemzőek - tette hozzá a professzor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!