Külföld

2011.04.16. 05:16

Újabb erős földrengés volt Japánban, megnőtt a radioaktivitás a tengerben

Újabb erős földrengés rázta Japán fő szigetének, Honsúnak a középső részét szombaton, helyi idő szerint délelőtt 11 óra 19 perckor.

MTI

A nyílt végű Richter-skála szerint 5,8-es erejű földrengés epicentruma Kanto tartományban, Tokiótól mintegy 80 kilométerre északra volt, fészke pedig 70 kilométeres mélységben.
A Tokiótól mintegy 250 kilométerre északkeletre fekvő fukusimai atomerőműben nem zavarta meg a mentési és helyreállítási munkálatokat az újabb földrengés, megszakítás nélkül folytatódott a március 11-i nagy földrengés következtében megrongálódott reaktorblokkok hűtése.
Ugyanakkor a tokiói kormány szombaton bejelentette, hogy jelentősen megnőtt a radioaktivitás mértéke a fukusimai létesítény közelében a tengervízben: ez akár azt is jelentheti, hogy újabb szivárgás keletkezett az atomerőműnél. A pénteken vett mintákban a jód 131-es izotóp radioaktivitása 6500-szorosa volt a megengedett határértéknek, szemben az előző napi 1100-szoros értékkel, míg a cézium-134-es és cézium 137-es izotópok radioaktivitása majdnem négyszeresére nőtt. Ugyanakkor még a megnőtt értékek is jóval elmaradnak attól, amit  a hónap elején, még az eredeti szivárgás megszüntetése előtt mértek.  
Egy újabb baleset előfordulásának elkerülése végett a japán nukleáris biztonsági hivatal pénteken utasította a szigetország atomerőműveit működtető kilenc vállalatot, hogy erősítse meg a földrengések és szökőárak pusztításainak kivédését célzó intézkedéseit.
Március 11. óta több száz erős utórengés rázta meg Japánt. Ezek közül öt ereje meghaladta a hetest, hetvenkettőé a hatost és további négyszázhúszé az ötöst.
A legfrissebb statisztikák szerint 13645 ember halt meg a 9-es erősségű földmozgás és az azt követő szökőár következtében, 14384 embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!