Külföld

2011.05.11. 20:06

Földrengés Délkelet-Spanyolországban

Madrid - Közepes erejű földrengések rázták meg szerdán kora este Spanyolország délkeleti részét; a jelentések szerint legalább heten meghaltak, több tucatnyian megsebesültek.

MTI

Két földrengésről adtak hírt a helyi médiák, a Richter-skálán mérve egy 4,5-es, illetve egy 5,2-es erejűről, amely két óra múlva, este hétkor követte az elsőt.

Lorca településen, Murcia közelében keletkeztek a legsúlyosabb károk, itt legalább két épület összeomlott, egyikük régi templomtorony, amely megrongálódott, majd már a televízió élő helyszíni közvetítésében omlott a földre. A városban pánik tört ki, több ezren az utcára rohantak, újabb földlökésektől tartva.

Andalúzia több megyéjében, Almeríában, Jaénban, Granadában, Málagában, Sevillában és állítólag még Madridban is érezték az erősebbik földmozgást, amelynek az epicentruma a Tercia hegységben volt. A nagy károk ettől 5-10 kilométerrel távolabb következtek be.

Az A7 jelzésű útvonalat lezárták, miután az azon lévő alagút beomlott. Az autópályákon és völgyhidakon repedések keletkeztek, ezért a hatóságok a legnagyobb óvatosságot javasolják a térségben utazóknak. A kormány mozgósította a hadsereg ilyen katasztrófahelyzetekre készenlétben tartott alakulatainak egyikét, és Valenciából 150 katonát küldött a helyszínre mentés céljából.

Murcia Spanyolország földrengések szempontjából legaktívabb területe. Ez a (második) földmozgás a legerősebbek közé tartozik, amelyet ott valaha is feljegyeztek. A spanyol földtani intézet szerint azonban 6,5-es erősségű földrengés is bekövetkezhet az övezetben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!