Külföld

2011.05.15. 14:04

Készültség Izraelben a palesztin nakba miatt

"A palesztinok reményéről", azaz "a cionisták palesztinai tervének" meghiúsításáról beszélt a Gázai övezetet uraló Hamász mozgalom "kormányfője" vasárnap egy mecsetben mintegy tízezer muzulmán hívő előtt. Kelet-Jeruzsálemben újabb összetűzések voltak izraeli rendőrök és palesztin lakosok között.

MTI

Pénteken kezdődött el a palesztinok gyűléseinek sorozata, amelyeken megemlékeznek a "nakbáról" - a katasztrófáról -, ahogy ők nevezik Izrael állam 1948-as megalakulását, és tüntetések voltak, több helyütt incidensekkel Kelet-Jeruzsálemben, Ciszjordániában, valamint szolidaritási gyűlések Jordániában és Egyiptomban.
Iszmáil Haníje "Hamász-kormányfő" vasárnapi beszédében a gázai al-Omari mecsetben radikális mozgalma ismert elveit hangoztatta, amelyek közül Izrael elpusztításának szándékára utalt például "a cionisták palesztinai tervének" meghiúsítása. Kijelentette, hogy a palesztinoknak joguk van szembeszállni az izraeli megszállással, és hogy egy napon visszakapják földjüket, amelyet 1948-ban elvettek tőlük. A szónoklat valószínűleg kínosan érinti Mahmúd Abbászt, a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság (PH) elnökét, a Hamász eddigi riválisának számító Fatah mozgalom vezetőjét. Ugyanis a Fatah április végén megbékélési megállapodást kötött a Hamásszal, és azóta Abbász megpróbálja azt elfogadható politikai partnerként bemutatni.
"Megszállt földünk felszabadítása érdekében egységes vezetésre van szükségünk" - szögezte le Haníje, méltatva a megállapodást, amelynek értelmében a két szervezet közös átmeneti kormányt alakít, majd jövőre választásokat rendeznek.
A nakba miatt készültségben vannak az izraeli biztonsági erők. A hadsereg vasárnapra lezárta Ciszjordániát, palesztinok ezen a napon nem léphetnek be Izraelbe.
Több ezer rendőr és katona lepte el a többségében arabok lakta Kelet-Jeruzsálemet is. Vasárnap reggel összetűzés robbant ki a városrész Iszavíja negyedében. Kisebb incidensek már az éjszaka is voltak más negyedekben. Nyolc rendőr megsebesült. Sérült palesztinról nem szóltak a hírügynökségi jelentések. 
Az izraeli rendfenntartók 13 palesztin őrizetbe vettek. Velük hatvanra nőtt a megemlékezések pénteki kezdete óta őrizetbe vett palesztinok száma - közölte a rendőrség szóvivője.
Tel-Avivban vasárnap autók és gyalogosok közé hajtott egy teherautó, amelyet rendőrségi közlés szerint egy arabok lakta faluban lakó, 22 éves fiatal vezetett. Egy férfit halálra gázolt a teherautó, 17-en pedig megsérültek. A hatóságok vizsgálják, hogy a fiatal nem balesetnek álcázott merényletet követett-e el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!