Külföld

2011.05.17. 05:58

Magas amerikai kitüntetést kapott Helmut Kohl

Berlin - A háború utáni történelem legkimagaslóbb európai politikusának nevezte Bill Clinton Helmut Kohlt.

MTI

Az Egyesült Államok  volt elnöke Berlinben hétfő este köszöntötte az egykori német kancellárt abból az alkalomból, hogy az 1994-ben alapított, berlini Amerikai Akadémia a 81 éves Kohlt a német egység és a transzatlanti kapcsolatok előmozdításában szerzett érdemeiért a Henry Kissinger-díjjal tüntette ki. 
   
Az akadémiát abból a célból hozták  létre, hogy elősegítse a Németország, illetve Európa és az Egyesült Államok közötti párbeszédet, a volt amerikai külügyminiszter nevét viselő Kissinger-díjat pedig az elmúlt években mindenekelőtt olyan politikai személyiségeknek adományozták, akik különösen sokat tettek ennek érdekében. Így a díj korábbi gazdái közé tartozik Kohl - hasonlóan nagy - elődje, Helmut Schmidt, valamint az Egyesült Államok volt elnöke, idősebb George Bush, továbbá az egykori német államfő, Richard von Weizsa:cker is.
   
Bill Clinton - aki 1993 ás 2001 között az Egyesült Államok 42. elnök volt - a volt kancellár tiszteletére tartott laudációjában Kohlt a háború utáni történelem legjelentősebb európai politikai személyiségének nevezte. Clinton méltatta Helmut Kohl érdemeit a német egység, valamint az európai egyesülés előmozdításában. Ha Németország  élén abban az időben más kancellár állt volna, aki a sorsdöntő kérdések közül akár egyre is más választ adott volna, Európa ma valószínűleg több problémával nézne szembe - utalt rá méltatásában, illetve a Bild című lapnak előzetesen adott nyilatkozatában Clinton. A volt amerikai elnök a korábbi német kancellárt olyan sziklának nevezte, akiben bízni lehet, aki állhatatos, és kitart álláspontja mellett.
   
Helmut Kohl 1982 és 1998 között volt a szövetségi köztársaság, majd az egyesült Németország kancellárja, és érdemei miatt a német egység kancellárjának nevezik. Az elmúlt időszakban sokat betegeskedett, tolószékbe kényszerült, de szellemileg teljesen friss, és rendszeresen publikál. A hétfő esti ünnepségen Kohl személyesen is részt vett, és azon jelen volt Henry Kissinger, továbbá Angela Merkel német kancellár is.
   
Helmut Kohlt ludwigshafeni otthonában - közelmúltban tett németországi látogatása során - Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felkereste. A volt német kancellár és a magyar kormányfő akkor a többi között az Európai Unió előtt álló kihívásokról, a világpolitikai és világgazdasági változásokról folytatott eszmecserét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!