Külföld

2011.10.06. 06:18

A szerbek nem akarnak csatlakozni az EU-hoz

Hét százalékkal csökkent az utóbbi három hónapban az uniós csatlakozást támogatók aránya Szerbiában. 2000 óta nem volt ilyen mélyponton az EU-csatlakozást szorgalmazók száma, mint most.

MTI

A legfrissebb felmérések szerint a megkérdezett szerbiai polgároknak 46 százaléka támogatja az uniós csatlakozást, százból 37-en pedig kifejezetten ellenzik azt, hogy Szerbia az EU tagállamává váljék.

Bozidar Djelic, a szerb a kormány integrációs ügyekért felelős alelnöke szerint az uniós lelkesedés azért hagyott alább, mert "az EU néhány tagállama támogatja a pristinai hatóságok egyoldalú lépéseit Észak-Koszovóban".    Djelic szerint a Pristinával folytatott dialógusban minden olyan lépés, amely meghátrálást jelent, "két területen üt vissza: az észak-koszovói szerbeken és a Szerbiában élő emberek európai eszményén".

Djelic, a Blic című belgrádi lap szerdai számában megjelent nyilatkozata szerint azt mondta: számol azzal, hogy az elkövetkező hetekben még inkább csökken az európaiság eszméje iránti támogatottság és - mint mondta - leginkább az aggasztja a felmérésekben, hogy "gyorsan apad az EU-s csatlakozást illetően kínkeservesen létrehozott konszenzus támogatottsága".

A Blic megszólaltatta Vesna Pusicot, aki a Horvátország uniós csatlakozását előkészítő tárgyalásokat felügyelő bizottság elnöke. Pusic szerint Horvátország hasonló tapasztalatokat élt át, és számolni kell azzal is, hogy ez a tendencia folytatódni fog, mert az embereken úrrá lehet egy olyan szociál-pszichológiai érzület is, amely szerint "ha mi nem kellünk nekik, nekünk sem kellenek ők".

Horvátország már az unión belül érezheti magát, hisz túl van a csatlakozási tárgyalásokon és a belépési szerződés aláírására is sor kerül még az idén. Belgrád viszont október 12-én kap választ Brüsszeltől arra, hogyan értékelik az uniós országok Szerbia felkészültségét a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!