Külföld

2011.10.31. 13:10

Elfogatóparancs Arafat özvegye ellen

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a tunéziai hatóságok Jasszer Arafat néhai palesztin vezető özvegye ellen - közölte hétfőn a tuniszi igazságügyi minisztérium.

MTI

A tárca nem indokolta meg a Párizsban élő, de az év egy részét Máltán töltő Szúha Tauíl elleni intézkedést.

Hírek szerint a 48 éves nő - egy befolyásos ciszjordániai keresztény család sarja, aki az Arafattal 1990-ben titokban megkötött házassága után áttért a muzulmán hitre - korrupciós ügyben érintett.

Az eset a Tunisztól északra - az ősi Karthágóban - működő nemzetközi iskolával kapcsolatos, amelyet 2007-ben közösen alapított Szúha Tauíl és a Szaúd-Arábiában száműzetésben élő volt tunéziai First Lady, Lejla Trabelszi, a hatalomból a "jázminos forradalom" nyomán idén év elején elűzött Zin al-Abidin Ben Ali felesége.

A néhai palesztin vezető felesége a hét végén egy Londonban kiadott arab nyelvű újságnak elmondta, hogy semmi köze az iskolához, mert 2007-ben lemondott róla üzlettársa unokahúgának a javára.

Tény, hogy az iskolaalapítás után nem sokkal összekülönbözött egymással a két nő, és ben Ali elnök megfosztotta a tunéziai állampolgárságtól Szúha Tauílt. Az asszony Arafat 2004-ben bekövetkezett halála után telepedett le Tunéziában, és szerzett állampolgárságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!