Külföld

2011.10.10. 05:27

Kijárási tilalom Kairóban: keresztény-muszlim összetűzések

Kairó - Kijárási tilalmat rendeltek el az egyiptomi hatóságok Kairó központjában, illetve azokban a kerületekben, ahol vasárnap este keresztény-muszlim összetűzésekre, illetve a rendfenntartó erőkkel való összecsapásokra került sor.

MTI

A kijárási tilalom helyi idő szerint hajnali két órakor lép életbe, s hétfőn reggel hét óráig tart az egyiptomi állami tévé közlése szerint.
A kairói egészségügyi tárca által közölt legfrissebb mérleg szerint a vasárnapi zavargások halálos áldozatainak száma 24-re emelkedett - többségük civil -, s 213-an sebesültek meg, sokan közülük súlyosan.

A vallási hátterű rendbontások azt követően robbantak ki, hogy keresztények egy csoportja az egyiptomi televízió székháza elé akart vonulni, hogy tiltakozzon egy templomuk ellen nemrég elkövetett támadás miatt, de a kivezényelt katonai rendészek ebben megakadályozták őket. A tiltakozó kopt keresztények ezt követően összecsaptak az egyiptomi biztonsági erőkkel, illetve az őket kövekkel dobáló muzulmánokkal, majd több százan verekedtek össze annál a kairói kórháznál is, ahova a halottakat és a sebesülteket szállították. A kairói Tahrír téren több százan tüntettek az éjszaka a koptok mellett.

Eszám Saraf egyiptomi kormányfő hétfőre virradóra az állami tévécsatornán sugárzott beszédében "összeesküvésnek" minősítette a zavargásokat, amelyek az egyiptomi nemzet biztonságát veszélyeztetik, megbontják a januári Mubarak-ellenes forradalomban létrejött egységet, akadályozzák a korszerű, demokratikus alapokon nyugvó állam felépítését. A miniszterelnök - aki egy rendkívüli kormányülés után mondott beszédet a televízióban - azt a meggyőződését hangoztatta, hogy az összeesküvők viszályt szítottak keresztények és muzulmánok, illetve a nép és a hadsereg között, s újólag a nemzet egységére szólította fel az egyiptomiakat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!