Külföld

2011.10.29. 09:47

Leállította összes gépét egy ausztrál légitársaság egy munkaügyi konfliktus miatt

Leállította minden belföldi és nemzetközi járatát a Qantas ausztrál légitársaság szombaton, közép-európai idő szerint reggel 8 órától a dolgozók hetek óta húzódó munkabeszüntetései miatt.

MTI

A társaság flottájának mind a 108 gépe a földön marad, amíg a pilótákat, repülőgép-szerelőket és a Qantas egyéb földi kiszolgáló személyzetét képviselő szakszervezetek nem jutnak megállapodásra a cég vezetésével az alkalmazottak fizetését és munkakörülményeit érintő vitás kérdésekben - jelentette be sydneyi sajtóértekezletén Alan Joyce, a Qantas vezérigazgatója.
   
A dolgozóknak nem kell megjelenniük a munkahelyükön, és hétfőtől fizetést sem kapnak - tette hozzá Joyce.
   
A társaság közleménye szerint eddig mintegy 600 járatot töröltek, ami közel 70 ezer utast érint és világszerte 22 repülőteret.
   
A rendkívüli leállásra vonatkozó döntést, amely a vezérigazgató becslése szerint napi 21,4 millió ausztrál dollár (20 millió amerikai dollár) veszteséget jelent, szombaton hajnalban hozta meg a Qantas igazgató tanácsa, "a szakszervezetek akcióira válaszul".
   
Az ausztrál légitársaság már hetek óta a járatok számának csökkentésére és a menetrend átütemezésére kényszerült a sorozatos sztrájkok miatt, amelyeket azért hirdettek meg a szakszervezetek, mert az alkalmazottak aggódnak a munkafolyamatok tervezett külföldre telepítése miatt.
   
Az egymást követő munkabeszüntetések mostanáig 68 millió ausztrál dollár veszteséget okoztak a cégnek.
   
A Qantas még levegőben lévő gépei szombaton teljesítik járatuk teljes útvonalát, Ausztráliából azonban bizonytalan ideig nem szállnak fel a Qantas repülőgépei sem belföldi, sem külföldi célállomás felé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!