Külföld

2011.10.29. 13:45

Öngyilkos támadás a török kormánypárt bingoli irodája ellen

Öngyilkos merénylő követett el támadást szombaton a délkelet-törökországi Bingolban a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) regionális központja közelében, két embert megölve és legalább tucatnyit megsebesítve - közölte Idris Naim Sahin belügyminiszter.

MTI

Az ország többségében kurdok lakta térségében elkövetett támadásban a merénylő - egy nő - is életé vesztette.
   
A terrorista a nagyváros egyik főutcáján robbantotta fel magát, közép-európai idő szerint déltájban a pártház közelében, de a detonáció csak egy közeli étteremben és játékboltban okozott anyagi károkat.
   
A bingoli kormányzat közlése szerint a kórházban ápolt sebesültek közül háromnak súlyos az állapota.
   
A bingoli öngyilkos merényletet a török nemzeti ünnepén, a köztársaság napján követték el: október 29-én a köztársaság 1923-as kikiáltását ünneplik Törökországban.
   
Törökország évtizedek óta harcol a kurd szakadár lázadókkal. A mostani robbantásos merényletet azonban olyan időben követték el, amikor a kormány segélyeket próbál eljuttatni a múlt vasárnapi 7,2-es erősségű földrengés által leginkább érintett térségbe, a szintén többségében kurd lakosságú Van tartományba.
   
Sahin a merényletről is a tartomány székhelyén, Van városában tartott sajtótájékoztatóján tett említést, mivel másokkal együtt a helyszínen felügyeli a segélyakciókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!