Külföld

2011.10.17. 18:27

Szlovák patthelyzet: ki vezesse a kormányt?

A szlovákiai parlamenti pártoknak nem sikerült közös álláspontra jutniuk abban, milyen kormány vezesse az országot a márciusi előre hozott választásig - közölte Ivan Gasparovic államfő, miután hétfőn több mint másfél órán át tárgyalt a pártelnökökkel.

MTI

Szlovákiában azért van szükség átmeneti, ügyvivői kormányra, mert Iveta Radicová kormánya múlt kedden az eurós mentőalapról szóló bizalmi szavazással összekötött voksoláson megbukott. A legerősebb pártok megegyezése alapján, amelyet Gasparovic is jóváhagyott, a választásra jövő év március 10-én kerül sor.
   
A következő tárgyalási fordulóra az átmeneti kormányról csütörtökön este kerül sor - jelentette be az államfő. A probléma állítólag az, hogy maradhat-e hivatalában átmenetileg és korlátozott jogkörökkel a Radicová-kormány, vagy pedig új kormányra van szükség.
   
A hatályos alkotmány szerint miután a Radicová-kormány megbukott, a köztársasági elnöknek kötelessége visszahívni a kabinetet. Azt azonban az alkotmány nem határozza meg, hogy ezt az államfőnek milyen időpontig kell megtennie.
   
Gasparovic a múlt héten azt mondta: értelmezése szerint a megbukott kormánynak távoznia kell, s helyette új kormányt kell kinevezni. Iveta Radicová már ideiglenesen sem állhat a kormány élén. Az új kormánynak új kormányprogramot kellene megalkotnia, majd azzal a parlament elé lépnie, hogy bizalmat kapjon.
   
A volt kormánykoalíció három pártja - Szlovák Keresztény és Demokratikus Unió (SDKU), Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd, illetve a legerősebb ellenzéki párt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) azonban egyetértenek abban, hogy ez a megoldás nem reális, hiszen a választásig alig valamivel több mint négy hónap áll rendelkezésre.
   
A volt koalíció három pártja állítólag azt szeretné, ha Radicová a választásig maradna a kormány élén. A hármas korábban úgy döntött, hogy a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) (amely kedden a mentőcsomag ellen szavazott) miniszterei által vezetett három tárcát elosztja egymás közt. Hétfőn olyan hírek terjedtek el, hogy a miniszterek mégis maradhatnának, ha a SaS hajlandó lenne az átmeneti időszakban támogatni a kormányt. A SaS hétfőn úgy döntött, hogy volt koalíciós partnerei kisebbségi kormányát nem fogja támogatni.
   
A Smernek egy ilyen kisebbségi kormánnyal nincs semmi gondja - mondta már vasárnap Robert Fico pártelnök.
   
Gasparovic a nap folyamán aláírta a választási időszak lerövidítéséről hozott törvényt, így az idő előtti választások március 10-i megtartásának már nincs akadálya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!