Külföld

2011.10.13. 14:19

Újabb eljárás indul Timosenko ellen

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat nyomozati főosztálya csütörtökön bejelentette, hogy újabb bűnvádi eljárást indítottak Julija Timosenko ellen: ezúttal azzal vádolják, hogy a kilencvenes években az Ukrán Egyesített Energiarendszerek (EESZU) elnökeként – Pavlo Lazarenko akkori kormányfővel összejátszva – az ukrán költségvetésre terhelte az EESZU-nak az orosz védelmi minisztériummal szemben fennálló 405 millió dolláros fizetési kötelezettségét.

MTI

Viktor Janukovics ukrán elnök ugyancsak csütörtökön közölte, hogy támogatja a Julija Timosenko volt kormányfő szabadlábra helyezését célzó törvénymódosítást.

Viktor Janukovicsot heves nemzetközi bírálat érte a hivatali visszaéléssel vádolt Timosenkóra kiszabott hét év börtön miatt. Az Egyesült Államok politikai indíttatásúnak nevezte az ítéletet.

Janukovics közölte, hogy a törvénycikk, amelynek alapján Julija Timosenkót bűnösnek találták, elavult. Hozzátette: egyetért azokkal, akik módosítani akarják a jogszabályt. Megjegyezte: a törvénymódosítás megtörténhet, még mielőtt a fellebbviteli bíróság megkezdi az ügy tárgyalását.

Timosenko azzal vádolta meg Janukovicsot, hogy az ítélettel legfőbb politikai ellenfelét akarta elhallgattatni a jövő évi parlamenti választások előtt.

Egy kijevi bíróság kedden nem jogerősen hét év börtönbüntetésre ítélte a volt kormányfőt azzal a váddal, hogy 2009-ben felhatalmazás nélkül kötötte meg az ügyészség szerint Ukrajna számára előnytelen orosz-ukrán gázszállítási szerződéseket, másfél milliárd hrivnya (közel 200 millió dollár) kárt okozva az államnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!