Külföld

2012.02.03. 09:01

Majd a mormota megmondja

Elhúzódó telet jövendöl az amerikai mormotameteorológia: csütörtökön meglátta árnyékát Punxsutawney Phil, a világ leghíresebb mormotája.

MTI

Ahogy Európában a medve, úgy az Egyesült Államokban a mormota a télhosszmondó február 2-án, a mormotákon belül pedig egy pennsylvaniai családfa, amely Punxsutawney településének környékén éldegél. Ennek ügyeletes nemzedéki példányát évről-évre egyre nagyobb tömeg várja február második napján. Az idei már a 126. várt megjelenés volt - 1886 óta folyik a meteorológiai mormotázás a településen - és több ezer ember sereglett össze. A Yahoo amerikai hírportál tudósítása szerint a mormota ébredése a téli álomból az idén napsütötte volt, tehát még hat hét tél várható Észak-Amerikában.
   
Vagy nem. Ugyanis "ember meteorológusok" igen megbízhatatlannak találják a mormotákat. 1887 óta jegyzik fel az állatok "árnyékalapú" előrejelzéseit, a Philek nemzedékei csaknem 99-szer jósoltak további hat hét telet. Prognózisaik azonban  csupán 39 százalékban pontosak, azaz többször fogtak mellé mormotáék, mint nem. Egy amerikai meteorológus szerint ennél még az is megbízhatóbb módszer, ha pénzfeldobással történik a jövendölés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!