Külföld

2012.04.23. 17:09

Fényes meteor száguldott nappal át Észak-Amerika egén

A mennydörgésszerű hanggal kísért ritka nappali látványosság Nevada északi részén és Kalifornia némely területein volt látható.

MTI

Az égi vándor nem sokkal a Lyridák meteorraj hajnali maximuma után érkezett vasárnap. A nevadai Reno-Sparks térségben helyi idő szerint reggel nyolckor vették észre a tűzgömböt. A jelenséget mennydörgésszerű robaj kísérte, amint a meteor megsemmisült a légkör felső rétegeiben - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában (http://www.telegraph.co.uk ).

"Valószínűleg a meteor azonnal felrobbant, mihelyt a légkörbe ért" - vélekedett Mike Smith, a Nemzeti Időjárási Szolgálat sacramentói irodájának meteorológusa.

A beszámolók szerint Kaliforniában a meteort Sacramentótól több száz kilométerre délre, Orange megyéig húzódó területen észlelték. A hívatlan vendég ugyanakkor a borongós időjárás miatt észrevétlen maradt Los Angeles térségében, valamint Dél-Kalifornia más részein.

"Míg éjjel akár a kavics nagyságú meteorok is jól láthatók, nappali észlelésük csak akkor lehetséges, ha legalább baseball-labdányi a méretük" - ismertette Mike Smith.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!