Külföld

2012.06.28. 13:36

Újra megvizsgálhatják a Kampusch-ügyet

A Natascha Kampusch-ügy újbóli elemzését javasolta csütörtökön az évekkel ezelőtti emberrablási üggyel foglalkozó osztrák parlamenti albizottság.

MTI

A tavaly decemberben létrehozott testület a zárójelentésében arra a következtetésre jutott, hogy igazságügyi szakértők, köztük az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakértőinek bevonásával újra meg kell vizsgálni a már lezárt ügyet. A döntés, hogy újra megnyissák-e a nyomozást, a szakértői elemzés eredményétől függhet a bizottság szerint.

Natascha Kampuscht 1998-ban, tízéves korában elrabolta egy Wolfgang Priklopil nevű osztrák férfi, és nyolc éven át fogságban tartotta. Amikor a lány 2006-ban kiszabadult, Priklopil öngyilkos lett. Azóta is makacsul tartja magát a feltételezés, hogy a férfinak volt tettestársa.

A bizottság azt vizsgálta meg, hogy a rendőrség és az ügyészség megfelelő gondossággal és szakmai színvonalon végezte-e a feladatát, és hogy megfelelően foglalkoztak-e a nyomozás során felmerült kérdésekkel. A képviselők közleménye szerint mindkét kérdésre nemleges a válasz. Ezért azt javasolják a belügyminisztériumnak és az igazságügyi minisztériumnak, hogy külföldi szakértők, így például a német hatóságok vagy az FBI közreműködésével vizsgáltassák meg újra az ügyet.

Az akták áttekintése és szakértők meghallgatása alapján a bizottság megállapította, hogy többször nem szó szerinti jegyzőkönyveket vettek fel a rendőrök, és úgy találta, hogy a hatóságok nem jártak utána alaposan minden nyomnak, így például egy rendőrségi kutyakiképző 1998-as bejelentésének. Felidézték az is, hogy egy másik lehetséges szemtanú, egy fiatal nő később azt állította, a kihallgatáskor nyomást gyakoroltak rá, hogy megváltoztassa a vallomását.

A bizottság úgy találta, a több tettes lehetőségét a vizsgálat "nem zárta ki teljesen".

Maga az áldozat azt állítja, hogy nem tud másik tettesről, és elmondta, hogy az ügyével kapcsolatos különféle feltételezések, híresztelések nagy lelki megterhelést jelentenek neki.

A nyomozást egyszer már felülvizsgálták, akkor a rendőrség látószögébe került Priklopil egy barátja. Az Ernst H. néven ismert férfi ellen feljelentést is tettek bűnrészesség gyanújával, de a bíróság felmentette őt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!