Külföld

2012.10.10. 09:40

Két nap alatt három repülőgépet fenyegettek névtelen telefonálók Kínában

Két nap alatt három repülőgépet fenyegettek névtelen telefonálók Kínában, az elmúlt két hónapban már fél tucat ilyen eset történt az országban - írta szerdán a China Daily napilap.

MTI

Hétfőn éjjel a China Southern Airlines Isztambulból Pekingbe tartó járata hajtott végre kényszerleszállást Északkelet-Kínában, egy névtelen telefonáló ugyanis azt állította, robbanószer van a fedélzeten. A jármű és a csomagok átvizsgálása után kiderült, hogy a fenyegetés alaptalan, a névtelen telefonálót kedden reggel elfogták. 
   
Az esetet követően - alig 24 óra leforgása alatt - két hasonló telefonhívás futott be az Air China légitársasághoz, ami miatt kedd délután, röviddel a felszállásuk előtt a Lhászából Pekingbe és a kelet-kínai Nancsangból (Nanchang) Pekingbe tartó járatokat is kiüríteni és átvizsgálni kényszerültek a hatóságok. Robbanószert egyik gépen sem találtak, a járatok végül több órás késéssel elindultak.
   
Az elmúlt időszakban megnőtt a repülőgépeket érintő fenyegető telefonok száma, az elmúlt két hónapban már hat, az elmúlt egy évben nagyjából egy tucat ilyen esetről számolt be a kínai média. Egyes esetekben személyes ok van a háttérben, az elmúlt napok történéseit megelőzően, augusztusban például egy férfi azért folyamodott a telefonos fenyegetéshez, mert így akarta megakadályozni egyik adósát abban, hogy az tartozásait hátrahagyva elmeneküljön.     A hatályos kínai jogszabályok szerint a fenyegetők akár öt év börtönbüntetésre is sújthatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!