Kultúra

2006.06.29. 22:00

Nem várt gyõzelmek hétköznapi csatákban

Mórocz Zsolt

A város határában robbant le a fiatal, csinos matematika-tanárnõ tizenöt éves Volkswagen Golfja. Leintett és a kocsit bevontattam a város márkaszervizébe. Két óra a javítás, akár meg is várhatja. De inkább bejött velem a belvárosba, ahol - miután elintéztem a dolgomat - leültünk egy kávéház nap-ernyõs teraszára. A gyorsan kialakuló kölcsönös szimpátia élvezetes beszélgetéshez vezetett. A Golf ülésén cd-ket láttam, orosz és francia klasszikusok zenéjét. Igen, õ rajong értük, felfedezte a két zenei világ rokonságát. Reméli, mondta mosolyogva, hogy a szerelõk beteszik valamelyik lemezt, és meghallgatják munka közben. Ha csak nem a megasztáros lányokért vannak oda, jegyeztem meg. Így aztán elõjött a szó, hogy két megyeszékhelyen is elmaradt a Megasztár-koncert az érdektelenség miatt. Ez jó jel is lehet, egyeztünk meg, az emberek talán már unják az értéktelenséget. A tanárnõ egy érdekes esetet is elmesélt, a zene mellett imádja az irodalmat is. Egy tönkrement vállalat elhanyagolt mûvelõdési házában hétrõl hétre irodalmi szakkört vezetett, kortárs magyar és külföldi írók könyveit elemezték. Ám az épületet eladták, az új tulajdonos meg szó nélkül kidobta õket, ilyen hülyeségekkel ne foglalkozzanak az õ birtokán. A férfi hatalmas, fekete Audival jár, és röhögött, amikor meglátta a tanárnõ régi járgányát. Hogyan lehet ilyen szakadtan és igénytelenül élni, kérdezte a férfi, amikor kérték, hogy maradhassanak. A hölgy hiába magyarázta volna, hogy az élet minõsége relatív, nemcsak a látható, használható javakból áll, hanem az intellektus mértéke is perdöntõ ebben a kérdésben, egy jó könyv, egy jó festmény jelenthet akkora élményt, mint az Audi kényelme. A mûvelõdési ház helyén panzió épült. S hogy mi lett az irodalmi szakkörrel? Egy darabig a gimnáziumi osztályteremben találkozgattak, de a magyaros kollégák nem nézték jó szemmel a matekos tanárnõ buzgalmát. A féltékenység miatt szüneteltek az összejövetelek, de csak egy rövid ideig. A tulajdonostól ugyanis megkapták a panzió kis különtermét, egy héten egyszer mindenképpen elfoglalhatják. A terembe üveges könyvszekrény került, a falakon írók portréi, kéziratai függnek, némelyik eredeti.
Hogy mi történt? A panziós harmadikos gimnazista lánya - anélkül, hogy apukája tudott volna róla - megnyert egy nemzetkö-zi, Csehov írói munkásságáról szóló angol nyelvû irodalmi pályázatot. A kedvezõ fordulatra tehát ez a magyarázat. Amikor visszamentünk a szervizbe, a kocsit már megjavították. A letekert ablakok mögül Csajkovszkij Vonósszerenádja áradt felénk... Ilyenek a kis csaták nem várt gyõzelmei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!