Kultúra

2006.06.08. 22:00

Zsoltárok kis kitérõkkel

<b></b>

Mórocz Zsolt

A veszprémi Gizella Nõi Kar és testvérkórusa, a Stockerauból érkezett ének- és zeneegyüttes (Gesang- und Musikverein) szinte egész estét betöltõ vidám, igényes zenei élménnyel örvendeztette meg hallgatóságát. Az osztrák kó-russal kétéves kapcsolatot ápol immár a Gizella Nõi Kar, 2004 májusában találkoztak elõször Stockerauban, tudtam meg a zenei együttes vezetõjétõl, Borbásné Gazdag Gabriellától.
Érdekessége a kapcsolatnak, hogy az osztrák kar vezetõje, Nagy Attila is magyar származású, aki bécsi karmesteri tanulmányok nyomán ragadt kint kórusvezetõként. A vendéglátók mûsorával kezdõdött az est, Halmos Jubilate Deo címû mûvével indítottak, melyet zsoltáréneklés követett, aztán kis kitérõ a Mozart-év alkalmából (Egy kis éji zene), végül Kodály Túrót eszik a cigány kezdetû népdalfeldolgozása. A Gizella Nõi Kar legutóbbi minõsí-tõ hangversenyén quothangversenykórusiquot minõsítést szerzett. Sikereiket, mint az elhangzott az esten is, legin- kább Borbásné Gazdag Gabriella karnagynak köszönhetik, aki nagy szeretettel, emberi empátiával fordul a kó-rustagok felé, ugyanakkor kiváló szakértelemmel, jó peda- gógiai érzékenységgel, szakmai szigorúsággal képes színvonalas elõadásokat létrehozni az énekkarral. A második részben az osztrák együttes lépett fel. Elõbb Schubert A hársfa címû dalát, majd vidám osztrák nép- és táncdalokat énekeltek. Az esten még hallhattunk a nõi kar mûsorában Kocsár- és Bartók-dallamokat, az osztrák együttes pedig egy különös vállalkozásaként Mozart Szép május, jöjj, hogy ébreszd... kezdetû dallamát szólaltatta meg többféle zenei stílusban, Verdi, Wagner, Liszt, sõt a volgai hajóvontatók modorában is, s e zenei groteszkkel kacagásra késztették a nézõket.
A mûsort végül az említett Mozart-dallam közös eléneklése zárta be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!