Kultúra

2007.11.23. 03:27

Balatoni emlékek

Balatonfüred (kgy) - A Dittrich Márta festőművész alkotásaiból ren- dezett tárlattal Zöld Teaház Galéria néven új kiálítóhely nyílt kedden este Balatonfüred arácsi városrészének központjában.

Kellei György

A teaház mintegy kilencven négyzetméteres tetőterében kialakított galéria Végh Márta balatonfüredi festőművész ötlete volt. A kulturális eseményekre is kiválóan alkalmas teaház a most nyílt galériával Balatonfüred kulturális, művészeti életét színesíti, teszi változatosabbá. Dittrich Márta 1941-ben született Budapesten, és már gyermekkorában elkötelezte magát a képzőművészettel, remek tanárok irányításával sokat raj-zolt és festett, miközben elválaszthatatlanul közel került a természethez. Impresszionista hatású és szemléletű alkotásain többnyire tájakat ábrázol, de a csendéletek is jelentős helyet foglalnak el művésze-tében, hangsúlyozta a tárlatot megnyitó dr. Kiszely Pál alpolgármester.A Nyáron a Balatonnál címmel rendezett kiállításon Dittrich Márta huszonkét, jobbára 70x70 centiméteres olajfestményt mutat be. A képek az idei nyár élményeiből születtek, és a csendéletekkel együtt békés balatoni hangulatot árasztanak. Vízpartok, nádasok, Balaton-felvidéki falvak látképei, kaszálók, hangulatos, nosztalgikus parasztudvarok jelennek meg a műveken, feltűnik egy jellegzetes tihanyi utca is. A balatoni impressziókat csendéletek - pünkösdi rózsák, gyümölcsöskosarak, napraforgók, bensőséges enteriőrök, majd stílszerűen egy teáskészlet - egészítik ki, fokozva a tárlat atmoszféráját, harmóniáját. Dittrich Márta alkotásai december közepéig tekinthetők meg, majd karácsony előtt Végh Márta ikonjaiból nyílik tárlat a naponta nyitva tartó galériában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!