Kultúra

2008.09.04. 02:28

<u>A bölcsesség ajándékairól</u>

<b>Pápa</b> - Immár 478. tanévét kezdi meg a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma az idén, a hagyományos tanévnyitó ünnepséget a múlt hét végén a templomban tartották meg.

Toldi Éva

Kovács Dániel igazgató köszöntötte a diáksereget, a tanári kart és az egyebegyűlteket, majd bejelentette, hogy az új tanévet az öregdiákok évének szentelik, szeretnék ugyanis, hogy az ősi schola nagy családja , egykori és mai növendékei közötti kapcsolat elevenebbé váljék. 

Majd köszöntötte a gimnázium új diákjait és új tanárait, akik ünnepélyesen esküt tettek, hogy a református örökséget híven ápolják, az iskola rendjét, előírásait megtartják. Igehirdetésében Steinbach József, az egyházkerület püspökhelyettese a Példabeszédek könyve alapján a bölcsesség tartalmáról beszélt, amely nemcsak ismeretet, konkrét tárgyi tudást jelent, hanem hozzáértést, rálátást a világra. 

Jelenti a döntés képességét és a döntések következményeinek felvállalását, valamint azok meghozatalában a jó- zanságot, megfontoltságot és alázatot.

E bölcsesség forrása az Isten félelme, amely nem az Istentől való félelmet jelenti, hanem az előtte való leborulást, annak elismerését, hogy egyedül ő a bölcs, s az ember csak annyiban az, amennyiben őt Isten megajándékozta. 

Arra biztatta a diákokat, hogy e bölcsesség birtokában jól használják ki az Istentől kapott alkalmakat, a tanulás, a bölcsebbé válás lehetőségét tanulmányaik során. Az ünnepségen elismerő kitüntetéseket adtak át kiváló nevelőmunkáért tanároknak. 

Mándi Márton István-díjat vett át Bárdos Zoltán matematikatanár és Kiss László rajz- és művészetoktató tevékenységéért. A műsorban öregdiákok is közreműködtek, orgonajátékkal Opicz József, a zeneművészeti egyetem másodéves növendéke, valamint a 80 esztendős Horváth Kálmán nyugalmazott gépészmérnök verssel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!