Kultúra

2008.09.22. 02:28

<u>Az enyészet misztériuma</u>

<b>Veszprém</b> - A Győrben élő <em>Tolnay Imre</em> képzőművész alkotásaiból (XL) címmel nyílt tárlat pénteken délután a Művészetek Háza Csikász Galériájában.

Kellei György

Dr. Bordács Andrea esztéta megnyitóbeszédében hangsúlyozta: ha alaposan végignézzük Tolnay Imre munkáit - festményeit, grafikáit, fotóit, magánhasználatra szánt képeit - nyilvánvaló, hogy a művészt az enyészet szépsége, misztériuma, a múlandóság látványa, a tovatűnő pillanatok megragadása izgatja. Tolnay mint az enyészet 21. századi hírnöke nagyon sajnálja a pusztulást, mégis tobzódik e pusztulás, múlandóság alkotta felületek szépségében...

Úgy tűnik, Tolnay egyetért Petőfivel abban, hogy a Múlandóság a királyok királya - mondta az esztéta. Tolnay Imre műveinek látványa archaikus kultúrák nyomait idézi, a megidézett felületek mind az elillanó pillanatot próbálják megörökíteni. Az enyészethangulatot a színek és a sajátos faktúrái is elősegítik, hallhattuk. Tolnay újabb képei is mintha a múltból ránk köszönő természeti képződmények, valamiféle zárványok lennének. Rozsdamarta és penészes felületek illúzióját keltik. A kiállítás címe, az XL is szellemes, mivel egyszerre utal az eddigi 40 évére és a nagy méretre, ami jelen esetben a retrospektív kiállítást jelenti, mindkettő alkalom az át-, illetve visszatekintésre.

Most az Idő festője elérkezettnek látta az időt, hogy végigtekintse saját életművét, melyben folyamatosan az eltűnő idő nyomát próbálja rögzíteni az örökkéva-lóságnak - fejezte be megnyitóbeszédét dr. Bordács Andrea. A megnyitón Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója bemutatta Tolnay Imre frissen megjelent színes katalógusát. A tárlat október 25-ig tekinthető meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!