Kultúra

2008.09.29. 02:29

<u>Csuhéból font titkok</u>

<b>Dudar, London</b> - Magyarországot képviselte a londoni Temze fesztiválon a Dudaron élő <em>Pappné Rácz Ildikó</em> népi iparművész, akinek csuhéból font alkotásai óriási si- kert arattak Angliában nemrég.

Varga Róbert

Európa második legnagyobb szabadtéri kirakodóvására a Temze fesztivál. A londoni folyó partján 8 kilométer hosszan 350 nemzetközi sátor felállításával rendezik meg ezt a multikulturális rendezvényt, mellyel az ősz kezdetét ünneplik. 

A rendezvényen mintegy 750 ezer látogató vesz részt. A standokon a meghívott országokra jellemző hangszerekkel, népszokásokkal és ételekkel ismerkedhetnek meg a látogatók. 

A Londoni Magyar Kulturális Központ és a Magyar Turizmus Zrt. angliai irodája közösen állított fel magyar sátrat az idei fesztiválra. Ők hívták meg Magyarországról a Dudaron élő Pappné Rácz Ildikó népi iparművészt és a tiszakécskei Tisza 83 citerazenekart. Ők képviselték az országot Angliában. 

A csuhéfonó népi iparművész nemcsak kiállított, hanem bemutatót is tartott óriási sikerrel. Mint mondta, a kétnapos fesztiválon olyan népszerű volt a látogatók körében a csuhébaba- készítés, hogy mindegyik napon két-három órás műhelyfoglalkozást kellett tartania az érdeklődő gyerekeknek és felnőtteknek, akik még nem láttak kukuricacsuhéból készült játékokat, képeket és dísztárgyakat. 

- Azt vettem észre, hogy a modern világban egyre nagyobb igény van a természetes anyagból készült tárgyakra, játékokra. Ezért is népszerű a világon mindenütt a népi kézművesség. 

Londban a sátrunknál megálló látogatóknak többek között bemutattuk, miként lehet a kukoricacsuhét használni a gyerekjátékok elkészítéséhez. Ők nem ismerték ezt az anyagot, és óriási csodálkozással, lelkesen nézték, hogyan is lesz a szemük láttára egy növénynek a részéből baba, angyalka vagy egy kis kép. 

Jó érzés volt átélni, hogy különböző nemzetek képviselői odajöttek a sátrunkhoz, belevetették magukat a játékkészítésbe és együtt fontuk a kis bábukat. 

Olyan volt, mintha megállt volna az idő, nem is volt tér, és a kukoricacsuhé varázslatos világa összekötötte az angol, iráni, német és más nemzetiségű gyerekeket a szüleikkel együtt - mondta Pappné Rácz Ildikó, aki hazatérése után már nagyon készül az itthoni bemutatóira.

Sopronban, Székesfehérváron és Budapesten is megcsodálhatják az emberek alkotásait a következő hónapokban. Számára nagy örömet ad a csuhéfonás, az, hogy víz segítségével egy élettelen anyagot élővé tehet. 

Amikor azt kérdeztem tőle, hogy a mai műanyag világban a gyere- keknek milyen értéket jelenthet egy csuhébaba, azt felelte, neki igazán jók a tapasztalatai ezzel kapcsolatban. 

Otthonában is tart rendszeres foglalkozásokat, sok család jön a műhelyébe, és bárhol járt a világban, az országban, mindenütt nagyon megszerették a kisfiúk, kislányok a csuhébábukat. 

Népszerűek lettek köreikben ezek a kis játékok. A népi iparművész szerint azért is van ez így, mert ez az anyag valóban élő, természetes, jó megérinteni, szeretni, vigyázni rá. 

A babáknak, angyaloknak nincs arcuk, szemük, így bárkit odaképzelhetünk a csuhé mögé. S talán ez az egyik titka a csuhénak. Örömet tud adni és teremteni. Természetes módon, a természet erejével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!