Kultúra

2008.09.25. 02:29

<u>Képességek és határok</u>

<b>Balatonalmádi</b> - A Magyar-Angol tannyelvű gimnázium vendége volt <em>Podmaniczky Szilárd</em> író, akivel a húszéves jubileumi ünnepségsorozat keretében <em>Ujlaki Tibor</em>, az iskola tanára beszélgetett.

Gaál Julianna

A hús a véremben van - kezdett bele történetébe a hentes Podmaniczky Szilárd egyik novellájában, melyből megtudhattuk, hogy a drága húsok kora reggel fogynak, hogy vajon alaptalanul féltékeny-e a barátnő és hogy hentesünknek, bár régebben sokszor megvágta magát, ma már a kés a kisujjában van. 

A Cegléden 1963-ban született író kicsi gyermekkora óra ír, bár akkor még azt hitte, írni mindenki tud, csak éppen nincs hozzá kedve. Mert az írás macerás, léteznek energiatakarékosabb önkifejezési módok is. 

Amikor jó néhány évvel később első publikációi megjelentek, és kiderült, hogy kezdik őt komolyan venni, kissé megrémült. Azonnal nekiállt stílusokat tanulmányozni, mert arra gondolt, meg kell felelnie. 

Emiatt azonban elveszítette az alkotás a játékosságát, és csak harmadik könyve írásakor tért vissza önmagához. Mint kiderült azonban, az emberek erre vevők igazán, a könyv ugyanis megkapta az Év Könyve díjat. 

Podmaniczky Szilárd nem készült írónak, matematika- fizika szakos tanárként végzett, ám tanári pályafutása nem tartott sokáig, mert már akkor sokkal jobban vonzotta a fantázia világa, mint a tudományos racionalitás. 

Huszonkét évig élt Szegeden, egy éve Balatonboglárra költözött. Szeged ambivalens érzéseket ébreszt benne, azt mondja, a szegediek nem foglalkoztak vele, amíg ott élt, most viszont kezdik hiányolni. 

A nagyvárosi életformát is szívesen cserélte le a vidékire, szívesebben biciklizik, mint színházba jár. Alföldi létére a Balaton nagy rajongója, azt mondja, ez volt az a hely, ahol mindig is vágyott élni. 

Irodalmi tevékenységében Podmaniczky Szilárd nem követ semmiféle izmust, úgy véli, az avantgárd és posztmodern irányzatoknak vajmi kevés közük van az élethez. 

Az író tehát a saját útját járja, az élet alapkérdései foglalkoztatják, miért is vagyunk itt a földön, mi a célja az életünknek. Művészetében azt kutatja, hogy ő maga mire képes, és hogy hol vannak képességeinek a határai, ha vannak egyáltalán. 

A műfajok világában azonban szívesen tesz kirándulásokat, megjelent két mesekönyve, írt forgatókönyvet, most Móricz Úri muri című regényén dolgozik, ebből szeretne filmet készíteni. 

Számos színdarabot is írt, a múlt héten a fővárosi RS 9 színházban bemutatták Beckettre várva című darabját. Azt mondja, elbűvöli őt, hogy az ő szavaival be lehet tölteni egy nagy teret.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!