Kultúra

2008.09.15. 02:28

<u>Protest Art: Ne hallgasd el!</u>

<b>Veszprém</b> - Hallasd a hangod! címmel a Protest Art irányzatot képviselő <em>Petra Weber</em> ausztrál képzőművész alkotásaiból nyílt tárlat pénteken délután a Pannon Egyetem aulájában.

Kellei György

Köszöntőjében dr. Rédey Ákos rektor hangsúlyozta, hogy az emberi és a polgári jogok védelme, a békés világ megteremtése mindnyájunk érdeke, ezért a tudományos intézetek és a felsőoktatási intézmények is jelentős szerepet vállalnak ebben a folyamatban. 

Petra Webert
a férje, Ausztrália magyarországi nagykövete, Alexander Brooking mutatta be. Szólt arról, hogy a művésznő Európa számos nagyvárosában állította ki alkotásait, festményeket, fotókat és különböző nyomatokat. 

Célja, hogy felhívja a figyelmet a hátrányos életkörülmények között élőkre, az elnyomottakra és a háborús áldozatokra. Műveivel a szabadságjogok védelméért emel szót, miközben a meglevő fenyegető veszélyeket ábrázolja. 

Nemcsak politikai és társadalmi üzeneteket fogalmaz meg, hanem egyúttal emocionális gondolatokat is felvet: soha ne fordítsunk hátat a bajoknak, inkább segítsünk a megoldásukban. A kiállítást dr. Robert Almosd, az Amnesty International Budapest igazgatója nyitotta meg. 

Kiemelte: olyan világban szeretnénk élni, amelyben nincs feszültség, amelyben fokozatosan megszűnnek az emberi jogi sérelmek és csökken a politikai agressziók vétlen és védtelen áldozatainak a száma. Az Amnesty International 150 országban több mint 1,8 millió taggal támogatja az embe- ri jogokat. A megnyitón közreműködött Molnár Péter klarinétművész, a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatóhelyettese.

A program az egyetem E kamaratermében folytatódott, ahol Marosfalvi Imre hegedűművész vezetésével a Kreatív Art Stúdió tagjai adtak koncertet. Zongorán Kallainé Gutscher Ágnes, fuvolán Hajas Szilárd játszott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!