Kultúra

2009.02.20. 03:29

Mély szellemi örökségben

<b>Balatonfüred</b> - A városi önkormányzat képviselő-testülete <em>Baán Beátát</em> a múlt év végén újabb öt évre kinevezte a városi művelődési központ igazgatójává. A központ irodái a Kisfaludy Galéria emeletén találhatók. Itt találkoztam az igazgatónővel.

Kellei György

Baán Beáta zöld árnyalatú (az irattartók is zöldek) irodája falán egy 1983-as fénykép, amely Ferencsik Jánost, a világhírű karmestert ábrázolja, mellette az akkor 27 éves Baán Beáta. 

A füredi Horváth-ház egyik helyiségében beszélgetnek. Emlék a múltból. Az igazgatónő 2003 óta vezeti a művelődési központot, akkor a közösségi házban helyezték el őket, majd következett a fehér templom melletti óvoda egyik épülete, ahol átmenetileg otthonra találtak. Aztán 2006-ban elkészült a Kisfaludy Galéria, leköltöztek a fürdőtelepre, a város egyik frekventált pontjára. 

A galéria és a szomszédos, 280 ülőhelyes színpad elnevezése az ő ötlete volt, a Kisfaludy utca itt fekszik előttük, és az épületből Kisfaludy Sándor szobrára látni. Kézenfekvő volt tehát a névadás. A művelődési központ munkatársai innen szervezik és bonyolítják le a rendezvényeket. 

Több csoport és klub tartozik hozzájuk, mondja Baán Beáta. A legnagyobb a 75 tagú Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara. Hosszú idő óta a város zenei életéhez tartozik a városi vegyes kar, míg a Kék Balaton Népdalkör csak pár éve működik önállóan. 

Néptánc- és moderntánc-csoportjuk is van. A helyi képzőművészek alkotják a Művészklubot, amely 1961-ben alakult és azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal együtt van a társaság. 

A nyugdíjasklub és az életmódklub tagjai is aktívak. A művelődési központ a közösségi házban és a Balaton Szabadidő- és Konferencia-központban tartja a művészeti csoportok próbáit, de ősztől tavaszig - mivel délután öt órakor bezárnak - a galériában is tartanak próbákat, foglalkozásokat. 

Technikai ellátottságuk, felszereltségük megfelelő, már a 2006-os leköltözés előtt is elég szép készletük volt raktáron. Pályázat során hárommillió forintot kaptak oktatástechnikai eszközök fejlesztésére, a hangtechnikai berendezéseket pedig az új épülettel együtt kapták. 

A városi önkormányzat ötmillióért új autót, egy Volkswagen Transportert vásárolt részükre. Paravánokat, tárlókat és képfüggesztő falisínt szereztek be, videokamerájuk is van, s számítógépes programjuk archiválásra is alkalmas. 

A központban hatan dolgoznak, az igazgatónő, két művelődésszervező, egy díszletező és két művelődéssel foglalkozó kolléganő, akik gyesen vannak és rövidített munkaidőben tevékenykednek. 

A hangtechnikát és a teremőrzést alvállalkozói szerződéssel oldják meg, tájékoztat Baán Beáta. 

A Kisfaludy Galéria talán a Balaton-part egyik legimpozánsabb, legpatinásabb kiállítóhelye. Templomszerű, 200 négyzetméteres nagyterme tágas, boltozatos, és kiegészül az emeleti kamarateremmel. 

Kellő áhítattal lehet nézni a műtárgyakat, különösen a kisplasztikák és a textilek érvényesülnek ebben a térben, jegyzi meg az igazgatónő. Évente általában tíz tárlatot rendeznek, ezek közül kettő a Jókai-napokhoz és a Quasimodo nemzetközi költőversenyhez kapcsolódik. 

A galéria a reformkori városrész egyik fontos, meghatározó épülete Füreden. 

A Balaton-part ékköve projekt második fordulójában a lebontott egykori szovjet üdülő (park lesz a helyén) fölött, a volt herceg-prímási, Vaszary-villában állandó képtár létesül majd, felújítják a Jókai-emlékmúzeumot is, és a helytörténeti gyűjtemény a hajdani fürdőigazgatói villában (a Blaha-villával szemben) kap helyet még ebben az évben. Igazi, európai színvonalú kulturális központ alakul ki.

Baán Beáta a helytörténeti egyesület tagjaként ebben a miliőben szerkeszti a Füredi História című honismereti folyóiratot. S amikor ideje engedi, családfakutatásba merül, amelyre 1978-ban elhunyt nagyapja, Baán László élete inspirálta. Közművelődési intézmény volt a két háború között Füreden, meséli az unoka. 

A katolikus iskola igazgatója volt, kántorkodott, egyházi és világi zenét szerzett, 24 éven át szerkesztette a füredi újságot, kórusokat vezetett. Baán Beáta olvasgatta, rendszerezte, feldolgozta a családi papírokat, aztán kutatni kezdett. Ükapja 1848-as honvéd hadnagy volt, sírja a Tolna megyei Tamásiban nemzeti emlékhely.

Rokonai, ősei között Berzsenyi Dániel édesanyját, Thulmon Rozáliát és egy oldalágon Noszlopy Gáspárt is felfedezte. Kell-e ennél mélyebb örökségű szellemiség és elhivatottság a balatonfüredi kultúra naponkénti megteremtéséhez?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!