Kultúra

2009.03.23. 03:28

Játékos, bolondos dallamok

Veszprém - A Budapest Saxophon Quartet és Vukán György közös produkcióját hallgathatta meg a közönség a Budapest filharmóniabérlet keretében csütörtökön, a Pannon Egyetem aulájában.

Szép Orsolya

A koncerten Gershwin Kék rapszódia című művét, Kurt Weill Koldusoperához írt zenéit (Tangó, Polly dala, Bicska Maxi), valamint az Elenino horo és a Moldvai népdal című szerzemények Tűzkő Csaba által újragondolt verzióját, illetve a Duke Ellington műveiből készült válogatást hallgathatta meg a közönség a Budapest Saxophon Quartet (Szepesi Bence, Puskás Levente, Tószegi Bernát, Horváth Marcell) és Vukán György zongorista előadásában.

Vukán bravúrus játékában elhangzott még néhány jazz-standard, számtalan improvizáció, valamint egy Chopin-darab is. 

Az este első része Gershwin zenéjével a játékos, bolondos dallamok, a szemtelenül harsány hangok jegyében telt, és az élmény csak tovább fokozódott Weill dalaival, melyeknél szinte magunk előtt láthattuk a Brecht-darab figuráit a rendkívül érzékletes melódiáknak köszönhetően. 

Tűzkő Csaba jazzel kevert népi kompozíciói igazi világzenei összhatást idéztek elő. Ellington szerzeményeiben a ragtime, a blues ötvöződött, így valódi amerikai klubhangulatot idéztek ezek a dalok. Az est fénypontját a közös zenélésen túl mindenképpen Vukán György játéka jelentette, aki hihetetlenül lágy, finom hangokat csalogatott elő a zongorából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!