Kultúra

2009.03.09. 03:28

Könyvbemutató: Az öröm embere

<b>Veszprém</b> - Fábián László író, esszéista Az öröm embere című kötetét mutatták be a Művészetek Háza Modern Képtárának Vass László-gyűjteményében.

Szép Orsolya

Fábián László könyvét Garaczi Imre, a Pannon Egyetem társadalomtudományi és európai tanulmányok tanszékének docense mutatta be, aki elmondta, hogy a szerző a Vár Ucca Műhely Könyvek sorozatban megjelent legújabb kötetével egy szellemi triptichon utolsó darabját alkotta meg. 

A fájdalom embere és A gond embere után Fábián ismét a materiális világ emberével szemben lép fel, a lét vázához vezeti el olvasóját azáltal, hogy az önmagunkhoz való viszony megfogalmazásnak fontosságát segíti elő szövegeivel, melyek nagyon spontán módon kezdődnek és végződnek, szinte beszélgetnek egymással, így tetszés szerint oda-vissza olvashatók. 

Garaczi úgy véli, a rövid esszék visszahelyezik az emberi lelket a saját jogaiba. Az apró lélekfutamok, ahogy a docens fogalmaz, melyek középpontjában a halál és a szellemi egzisztencia áll, az önmagunkkal való találkozásra szólítanak fel, fontos értékekre hívják fel a figyelmet. 

A könyv bemutatása után Garaczi beszélgetett is a szerzővel, így kiderült, hogy Fábián László egy öt részből álló mű létrehozását tervezi, melyben a már említett három esszékötet is helyet kap majd. 

Az új könyv egy a Semmiről szóló, illetve a szerelemről elmélkedő résszel fog kiegészülni, melyek a többi szöveghez hasonlóan - az író saját bevallása szerint - inkább bölcseletek, mintsem filozófiai eszmefuttatások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!