Kultúra

2009.03.19. 03:28

Lelket szépítő mesék

<b>Várpalota</b> - <em>Csepin Péter</em> hagyományőrző volt a vendége a közelmúltban a Négy évszak - négy ember - négy kedvenc könyv című beszélgetéssorozatnak a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban. Az esten <em>Komjáthy István</em> Mondák könyve című művéről beszélgettek <em>Budai László</em> könyvtárvezetővel.

Sárvári Zsuzsa

A szerző a tények tiszteletben tartása mellett írói szabadsággal ismerteti a csak népmesenyomokban fennmaradt magyar mitológiát, naiv eposzunkat, amelyet már Arany János is elveszett értékeink között említ.

A kötet darabjai egy kerek egészt alkotnak: a magyar népmesékből és a rokon népek hagyománykincséből kialakított teremtésmondától a krónikaírók által őseinknek hitt hunok mondáin át színes meseszál vezet egészen a honfoglalás koráig, majd Árpád dédunokájának, a későbbi Istvánnak megszületéséig. 

A Mondák könyve az első mű volt, amelyet Csepin Péter gyermekkorában olvasott, s ez kihatott személyiségére, érdeklődési körére. Felnőttként is a hagyományőrzést választotta életformájául. Megalapította a Bakonyi Poroszkálók Egyesületet, amelynek tagjaival tizenkét éve vannak együtt, a 16. századot elevenítik meg. 

Több meghívást kapnak a különböző történelmi bemutatókra, emellett lovakkal járják a világot, már több mint harmincezer kilométert tettek meg.

Meggyőződése, hogy neki ez a küldetése: zarándokútjaik során egymás felé fordítani az embereket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!