Kultúra

2009.03.17. 04:31

Szenzáció: Megérkeztek a Dalí- és Lautrec-ritkaságok

<b>Pápa</b> - A képzőművészet két óriása, Lautrec és Dalí ugyan nem találkozhattak személyesen (Lautrec négy évvel Dalí születése előtt halt meg), a Somogyi József Galériában mégis közösen állíthattak ki. Tárlatuk pénteken délután nyílt meg.

Nagy Imre

A kiállított anyag Csikós-Nagy Zsuzsanna, az 1978 óta New Yorkban élő és alkotó festőművész tulajdona, és személyes ismerősének, Krisztin N. Lászlónak, Badacsonytomaj polgármesterének köszönhetően látható Pápán. 

Az érdeklődő művészetbarátokat Veszpréminé Turtsányi Valéria, a szervező Jókai Mór Művelődési Központ igazgatója köszöntötte, majd rövid vetítés keretében idézték meg Dalí szellemét. 

A kiállítást dr. Kovács Zoltán polgármester nyitotta meg, beszédében ismertetve a két alkotó életútját. 

A grófi családban született Henri de Toulouse-Lautrec-et a modern plakátművészet megteremtőjeként, a francia posztimpresszionizmus képviselőjeként tiszteljük. 

A 19. századi párizsi éjszakai élet ihlette több sorozatát, így a most kiállított Cirkusz című litográfia-sort is, aminek 39 darabján az akrobaták, műlovarnők, állatidomárok, bohócok világát örökítette meg sajátos látásmóddal, a mozdulatra, mozgásra helyezve a hangsúlyt. 

A katalán származására mindig is büszke Salvador Dalí az I. világháború után létrejött szürrealizmus jeles képviselője, aki az ártatlanságot, a szabadságot, a közvetlenséget keresve az életben alkotta meg forrongó, bizarr fantáziájának, különleges pszichéjének vízióit. 

"Amikor hároméves voltam, szakács akartam lenni. Hatéves koromban Napóleon. Becsvágyam azóta nőttön-nőtt"- fogalmazta meg egész életére, művészetére jellemző mondatait a zseniális alkotó, akinek két sorozata: Dante Isteni színjátékának, és Caroll Alice Csodaországban című könyvéhez szánt illusztrációinak darabjai láthatók a galéria kiállításán április 26-ig. 

(Salvador Dalí és Henri de Toulouse-Lautrec
Fotó: archív)


Pillanatképek a kiállításról
(Fotó: Babos Petra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!