Kultúra

2009.07.08. 02:29

Táncos szeretne lenni

Veszprém - Sinka Lídia A tánc című koreográfiával profi kategóriában második helyezést ért el a németországi Európa-bajnokságon. A tizenhárom éves kislány a Táncművészeti Főiskolára jár, táncos szeretne lenni.

Balla Emőke

Sinka Lídia a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdióban kezdett táncolni. Négy és fél éves korában került be a csoportba, mindenképpen táncolni akartam , mondja. Egy év tanfolyam után már a versenyzők között szerepelt, Lidi óvodás volt, amikor a stúdió művészeti vezetője, Kiszelyné Czibik Tünde már egyéni koreográfiát készített számára. 

A közönségnek Borsókisasszonyként mutatkozott be, táncolt pillangót, macskát, Harisnyás Pippit, Bohóc című koreográfiája 2004-ben az osztrák Europa Openen arany minősítést kapott. 

A kislány álma teljesült, mikor három évvel ezelőtt felvették a budapesti Táncművészeti Főiskolára, negyedikesként a nulladik évfolyamot kezdte, Murányi Judit balettmester osztályában. 

Édesanyjának nagy dilemma volt, elengedje-e mellőle pici lányát, aki Pesten kollégista lett, gyerekként kellett megállnia a helyét. A közismereti tárgyak mellett délutánonként szakmai foglalkozásokra járt - történelmi társastánc-, karaktertánc-, képességfejlesztés-, balett- és néptáncórákra. 

Lídia meséli, nagy élmény volt számára, hogy a Magyar Állami Operaház színpadán kész művészek mellett táncolhatott; szerepelt a Diótörőben, a Bajadérban. 

Bár az iskolában az első években a klasszikus balett-tanítás az erős - szakosodni a kilencedik évfolyamtól lehet -, őt inkább a modern tánc érdekli. Jó táncos szeretnék lenni, később szívesen tanítanék, fogalmaz Lidi, aki a következő tanévet egy Veszprémhez közelebbi városban, Győrben kezdi, a Győri Ba-lettintézetben.

Iskolai elfoglaltsága miatt a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdióba csak hétvégenként és szünetekben tudott visszatérni. 

A legutóbbi, A tánc című koreográfia olyan jól sikerült, hogy a kvalifikációs versenyről kijutott a merseburgi Európa-bajnokságra, ahol profi, junior, showtánc, modern tánc kategóriában második helyen végzett. Héttagú zsűri előtt, nemzetközi mezőnyben mutatta be produkcióját. Csúszott a színpad, izgultam nagyon , állítja, de tanára, Kiszelyné Czibik Tünde hozzáteszi: Lidi nagyon tehetséges, ügyes, jól szereplő kislány, tekintetével megfogja a közönséget.

A művészeti vezető elmondja, a stúdióba 265-en járnak, a veszprémi mellett csoportok működnek Zircen, Várpalotán, Ajkán, Balatonkenesén és Balatonfőkajáron. 

Mindig vannak olyan fiatalok, akiket szívesen irányítana a táncművészeti főiskolára, de ez nagyon sok áldozatot követel a családtól, nehéz egy kisgyereket általános iskolásként messzi városba elengedni. Czibik Tünde büszke a balatonfüredi Bablena Dollyra is, aki Veszprémből indult, a Győri Balettintézetben táncolt, majd a bécsi balettkonzervatóriumba készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!