Kultúra

2009.08.25. 02:29

Alkotások száz év után - Lossonczy Tamás munkáiból rendeztek tárlatot a Nemzeti Galériában

Budapest - A 105 éves Lossonczy Tamást különleges ajándékkal köszönti a Magyar Nemzeti Galéria. 100 év után... címmel kiállítást rendezett a Kossuth-díjas festőművész, grafikus azon alkotásaiból, amelyeket az elmúlt öt évben készített.

Donászi Franciska

A mester, aki augusztus 12-én ünnepelte 105. születésnapját, és máig folyamatosan dolgozik, hatalmas életművet tudhat magáénak.

Rajzaiból legalább harmincezer készült, amelyekből most harminc-negyvenet nézhet meg az, aki szeptember 6-áig ellátogat a Nemzeti Galériába. A tárlaton az elmúlt öt év olajfestményei, pasztellképei és vízfestményei is megtekinthetők, amelyek alapján a látogatók ízelítőt kaphatnak az idős, rendkívül tapasztalt és sokoldalú festőművész humorából, iróniájából, bölcsességéből. Lossonczy Tamás kezdetben jogot tanult, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, ahol Bosznay István, később Vaszary János volt mestere. Többször járt tanulmányúton Párizsban és Hollandiában, majd 1929 és 1931 között az Iparművészeti Főiskolán Kaesz Gyula növendékeként belsőépítészettel foglalkozott. Lossonczy 1934-ben tagja lett a Szocialista Képzőművészek Csoportjának. 1945-ben az Európai Iskolához, majd 1946-ban az elvont művészek magyarországi csoportjához csatlakozott. 1992-től alapító tagja a Széchenyi Művészeti Akadémiának, 1994-ben Kossuth-díjat kapott. Második felesége, Pál Éda 2003-ban Párizsi Kék Szalon néven galériát nyitott Budapesten, amely a festő életművének szentelve működik. A születésnapi kiállítás arra törekszik, hogy az elmúlt évek legjellemzőbb munkáit tárja az érdeklődők elé.

Lossonczy Tamás a XX. század érzékeny, fáradhatatlan tanúja és a kor művészetének kiemelkedő alakítója, aki gazdag, stilárisan is dinamikusan változó, de szemléletében mégis egységes életművet tudhat magáénak. Vizuális üzenetei elgondolkodtatók, bölcsek, nemritkán az öniróniától sem mentesek. Felszabadult napi reflexiói természetesen a XXI. századról is szólnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!