Kultúra

2009.08.11. 02:29

Remek kihívás hat európai alkotónak

Balatonfüred - Hat európai kortárs képzőművész alkotásaiból Europa Art címmel nyílt kiállítás pénteken délután a Kisfaludy Galériában.

Kellei György

Mindig remek kihívás, ha Európából érkező kollégákkal állít ki egy képzőművész. Minden alkotó saját művészetét, érzéseit hozza magával és képviseli a tárlaton. Ez a gondolat hívta életre a balatonfüredi kiállítást... - írja a meghívóban Decsi Ilona luca grafikusművész, az egyik kiállító.

A másik magyar művész a városhoz kötődő Kéri Imre. Belgiumot Chris Verheyen és Maurice Pasternak képviseli a tárlaton, Németországot pedig Cora Korte és Klaus-Dieter Müller. Az utóbbi két művész el is jött a megnyitóra, amelyen dr. Bóka István polgármester mondott köszöntőt. Leszögezte: a kultúra és a művészet rendkívül sokat jelent Fürednek, egyre több lehetőséget tudnak biztosítani a rendezvényeknek, amelyek bemutatják a világnak a magyar kultúrát és a város művészeti életét. 

Fokozatosan bővül a kiállítótér, a Vaszary-villa elkészültével rangos kiállítóhely létesül, amelyben jelentős tárlatok várhatók majd. A felújított Jókai-emlékmúzeum és a fürdőtelepre kerülő helytörténeti gyűjtemény is az értékes kulturálódást szolgálják, mondta dr. Bóka István. 

A kiállítást Bogyay Katalin, Magyarország kijelölt UNESCO-nagykövete nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy Balatonfüreden egyre inkább összefognak a rangos kultúráért és művészetért, hiszen mesterségbeli tudás és adottságok nélkül nincs igazi művészi élmény. 

A most kiállító hat művész más-más kultúrát képvisel, és évek óta együtt dolgoznak, egymást inspirálják. Szemléletük, látásmódjuk különböző, de felkészült, eredeti alkotók, és ezek a tulajdonságok, a kifinomult szakmai eszközök garantálják a magas művészi színvonalat. Magyarország mindenkor nyitott a kulturális értékekre, örömmel ad bemutatkozási lehetőséget a külföldi művészeknek, ugyanakkor nyitott a világra is, alkotói szívesen szerepelnek külföldön, jegyezte meg Bogyay Katalin. A művek csak így juthatnak el a közönséghez, a művészek gondolatai csak így hatnak másokra. Füred ebben a folyamatban komoly feladatot vállal az utóbbi években. 

A mintegy negyven pasztellkép, grafika, rézkarc és festmény augusztus 31-ig tekinthető meg a galériában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!