Kultúra

2009.09.17. 02:29

Európai zene a városban - Hatrészes programsorozat a templomban

Veszprém - A Szent Mihály-székesegyház értékes kottatárának becses darabjaiból nyílt reprezentatív tárlat nemrég annak a zenés előadássorozatnak a nyitányaként a Szent Imre-(piarista) templomban, amely Haydn és kortársai címmel egy hatrészes programsorozatot ígér az érdeklődőknek.

Toldi Éva

Szervezői a Gizella Királyné Múzeum és a Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár (ahol századok óta őrzik a jeles kottákat).

Dr. Palágyi Sylvia múzeumigazgató örömmel jelentette be, hogy e rendezvénysorozattal egyúttal Haydn halálának kétszáz éves jubileumi évéhez is csatlakoznak. Köszönetét fejezte ki M. Tóth Antal tanár úrnak, aki a város zenei életének 18-19. századi történetét kutatta, s most a kiállítás rendezésének is fő motorja volt. 

Kiemelte továbbá, hogy a gyűjtőmunka során bukkantak rá annak a négy puttónak és szárnyas angyalnak a szoborfigurájára, amelyek, mint kiderült, a 19. században a székesegyház orgonáját díszítették. 


A kottakiállításon láthatók azok a puttók is, amelyeknek figurái két évszázada a székesegyház orgonáját díszítették. A gyűjtőmunka során bukkantak rájuk, és a szervezők most bemutatják őket
(Fotó: Toldi Éva) 

E műtárgyak is láthatók most a tárlaton, megidézve a kor hangulatát. A székesegyház kottatárának gazdag, értékes anyaga, amelyből ezúttal csak egy szolid válogatás látható most a falakon és a tárlókban, büszkesége lehet Veszprémnek, mondta Vavrinecz Veronika zenetörténész a kiállítás méltatásában, mert arról tanúskodik, hogy pezsgő zenei élet lehetett Veszprémben már az előző századokban is, úgy is mondhatnánk, Európa zenélt e városban.

Nagyszerű gondolat, mutatott rá, hogy nemcsak a kottákat és a zeneszerzők életét, munkásságát ismerheti meg a látogató ezúttal, hanem mindjárt zenei illusztrációként néhány művet meg is szólaltatnak helyi muzsikusok. 

A sorozat bevezetéseként M. Tóth Antal tartott előadást a korról, a híres kottatárról (amelyben mintegy háromszáz zeneszerző háromezer zeneművének partitúrája található meg) s a megszólaló zeneművekről. A kották gyűjtése Padányi Biró Márton püspök idején kezdődött, mondta, aki Veszprém felívelő zenei életének nagy támogatója volt.

Köszönetet mondott Rostetter Szilveszter orgonaművésznek, aki mélyen beleásta magát a kottatár anyagába és be is mutatott az opusok közül már szép számmal koncertjei közönségének.

A zenés előadáson ezúttal Haydn-, Eyken-, Krebs-, Mühling-, Mozart-, Walther- és Werner-orgonadarabok és kórusművek szólaltak meg (utóbbiak a Schola Regina előadásában, Rostetterné Nagy Rita vezényletével).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!