Kultúra

2009.11.30. 03:29

Cseh Tamás - Előkerült titkos dalok

Címkék#Cseh Tamás

Budapest, Kővágóörs, Bakonybél - Titkos dalok címmel jelent meg egy dvd, amelyen Cseh Tamásnak részben olyan dalai hallhatók, melyeket a nagyközönség nem ismerhet. A szövegíró Bereményi Géza szerint kezdenek már klasszikussá válni, ami megtisztelő, miközben azt is tudomásul vette az évek során, hogy a politika időnként megpróbálja kisajátítani szerzeményeiket.

Varga Róbert

A most megjelenő Titkos dalok dvd története huszonöt évvel ezelőtt kezdődött. Ekkor Cseh Tamás jó barátja, Losonci Gábor filmproducer hazatért Nyugat-Németországból egy új kamerával. Ki akarta próbálni, ezért megkérte a népszerű dalnokot, hogy egy bevilágított pincehelyiségben énekeljen el néhány számot, amit ő felvesz, minden különösebb cél nélkül. Az akkor rögzített dalok egy része nem hallható Cseh Tamás lemezein.

Nemrég Losonci Gábor megkereste Bereményi Gézát, és megmutatta, mit talált egy régi ládában. Levetítette a negyed százada készült filmet a szövegírónak, aki végigkönnyezte a felvételt, majd engedélyt adott arra, hogy megjelenhessenek a titkos dalok.

- Tamás ezen a felvételen olyan dalokat énekelt, amelyek egy része nem került rá a lemezeinkre. Nem azért, mert rosszak voltak, csak nem illettek bele egy-egy adott tematikájú albumba. Régen én nem tudtam hallgatói lenni a szerzeményeinknek, ellenőriztem mindent, felülbíráltam néha önmagamat is a szövegekben, a korongok tartalmának összeállításában. Így aztán több olyan dalunk van, amit Tamás a barátainak énekelt vagy csak koncerten hangzott el, esetleg még senki nem is hallhatta azokat. Tamás halála óta viszont más értelmet nyertek a dalok. Közönséggé váltam, s magam is megdöbbenek azon, milyen hatásúak a számok, mennyi mindent kiválthatnak a hallgatóságból. Ezért is mondtam igent arra, hogy kiadják a pincében rögzített felvételeket. Ahogy észreveszem, a dalok útja, megítélése folyamatosan változni fog, nemcsak bennem, hanem az időben, a közönségben is, sőt azt érzem, ráléptünk a klasszicizálódás útjára, ami megtisztelő, de még nem tudok igazából mit kezdeni vele - mondta lapunknak Bereményi Géza, aki azon sem lepődött meg soha, hogy a politika időnként megpróbálta kisajátítani magának Cseh Tamást és vele együtt a dalokat is.

A népszerű dalnokot ugyanis sokan a jobboldal katonájának tartják, miközben liberális értelmiségi körökben is igyekeztek magukénak tudni Cseh Tamást. Amikor erről kérdeztem Bereményi Gézát, azt felelte, ezeket a törekvéseket érzékelte, érzékeli a mai napig, de soha nem tulajdonított különösebb jelentőséget nekik, mert megszokta, hogy mindent megpróbál áthatni és megosztani a politika.

- A politikának mi soha nem írtunk és nem is adtunk dalokat. Tamásnak is volt egy meggyőződése a világról és nekem is van, de én nem tudok arról, hogy ő politikai rendezvényen a mi dalainkat énekelte volna. Minket a dalok hoztak és kötöttek össze, és ez a politikánál erősebb és tartósabb kapocs - hangsúlyozta Bereményi Géza, aki már nem írhat régi harcostársának szövegeket, viszont új célként szeretne visszatérni a zalaegerszegi színházhoz mint művészeti vezető. Ezért Tucsni Andrással együtt most pályázott erre a posztra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!