Kultúra

2010.02.01. 03:29

Fejlődő iskolák - A 21. század igényeihez alkalmazkodó szakmák

Ajka - A Balaton-felvidék-Somló Szakképzés-szervezési Társulás 289 millió forintot nyert az integrált szakképző központ iskoláinak továbbfejlesztésre.

Tóth B. Zsuzsa

A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítására, a Térségi Integrált Szakképző Központ (TISZK) továbbfejlesztésére irányuló pályázatról annak egyik előkészítője, Stolár Mihály, a társulás elnöke nyilatkozott lapunknak.

- A pályázatban leírt feladatok megvalósítását az idei év elejétől megbízott projektmenedzsment irányítja, amelynek vezetője Szigeti Károly, az ajkai Bercsényi iskola korábbi igazgatója. A projekt legfontosabb feladatai között lesz a társulásba bevont intézmények szervezeti kultúrája hatékonyabb formájának kialakítása, a partnerintézmények kínálatának összehangolása.

 

Utóbbi célja, hogy hatékony és eredményes rendszert alakítsanak ki térségi szinten. Megismerjék a munkaerő-piaci igényeket, a szakmákon belül átirányíthassanak, a tanulókat bent tarthassák a képzési rendszerben. Szeretnénk növelni a társulás intézményeinek a számát, erre is lehetőség nyílik. Ami pedig a tananyag és a tartalom fejlesztését illeti, a moduláris képzés kifejlesztésére és gyakorlati megvalósítására törekednek. Ezzel is biztosítható lesz a társulás intézményein belüli átjárhatóság.

- Fontos a 21. századi igényekhez alkalmazkodó, újonnan megjelenő szakmák tananyagának kidolgozása, a digitális tananyag alkalmazása - mondta Stolár Mihály.

Hozzátette, hogy a projekt moduláris képzést szintén magában foglal a hatékonyabb teljesítés érdekében. Tanári, szakoktatói kompetenciák, a felnőttképzési kínálat fejlesztését oldhatják meg, lehetőség nyílik a szakmai mérésre, a nyomon követés modelljére és a közösségi funkciók kidolgozására. Megvalósulhat a szakma megszerzését követő karrierút nyomon követése, a tanuló pályafutása a munkaerőpiacon. Továbbképzési lehetőségeket tárhatnak fel, a karriertervezési képességeket fejleszthetik. Konferenciát és szakmai tanulmányutat szervezhetnek. A projekt megvalósításának határideje a jövő év vége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!