Kultúra

2010.03.27. 03:59

Színészeket öltöztet

Sokan talán nem is tudják, milyen fontos funkciója van a jelmeznek egy-egy színházi előadás sikerében - fogalmaz Justin Júlia, jelmeztervező, aki harminc éve dolgozik együtt Vándorfi Lászlóval, a Pannon Várszínház igazgatójával.

Gaál Julianna

Manapság előfordul, hogy állandó stáb jön létre egy-egy rendező körül, Justin Júlia viszont csak így tud dolgozni.

Júlia már akkor elkezdi a jelmezeket kitalálni, amikor kézbe kapja a szövegkönyvet, ezután összeül a rendezővel és megbeszélik az elképzeléseiket, majd megrajzolja a kosztümöket. A bonyolultabb jelmezeket Júlia maga készíti el, hiszen ezek folyamatosan alakulnak, ilyen volt Bakaras jelmeze a Fehérlófia című darabban. 

- Tudnunk kell azt, mit lát a néző a nézőtérről és figyelembe kell vennünk azt is, hogy a színésznek esetleg át kell öltözni előadás közben. Izgalmas feladat az, amikor egy színész több szerepet játszik, ilyenkor látni kell azt is, hogy a rétegek, anyagok, színek hogyan mutatnak egymás alatt.

Fontos a szereplők öltözéke közötti összhang is, ha 40-50 színész van a színpadon, a jelmezeknek harmonizálni kell egymással. Kihívás volt a Tánc-dal-fesztivál 2 című zenés darab is jelmezeinek megtervezése is, melyet éppen a színházi világnapon mutatnak be.

Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában sokkal nagyobb rangja van a jelmeztervezőknek, ez tény - teszi hozzá. 

- Magyarországon a háttérben vagyunk, a nagy kosztümtervezők nevét sem nagyon ismeri a közönség. Engem ez soha nem zavart, így is imádom a munkámat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!