Kultúra

2010.06.24. 10:07

Pislákol vagy lángol?

Budapest - Egyenletlen a pedagógusok leterheltsége - derült ki az első olyan hazai felmérésből, amelyet az oktatásai tárca egy pedagógusszakszervezettel közösen készíttetett.

Osváth Sarolta

Az eredmények szerint a pedagógusok heti átlagos munkaterhelése 51 óra, de van aki ennél jóval többet és van, aki levesebbet dolgozik. 

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Tárki-Tudok Zrt. által végzett kutatás célja a közoktatásban dolgozó pedagógusok - óvodában, általános iskolában, szakiskolában, szakközépiskolában, gimnáziumban vagy többcélú intézményben pedagógus munkakört (is) betöltő alkalmazottak - munkaidejének, feladatainak és szakmájukkal összefüggő terhelésének részletes, tényszerű kimutatása volt - hangzott el az eredményeket ismertető budapesti sajtótájékoztatón.

A válaszadó pedagógusok 5,4 százaléka egy héten 35 óránál kevesebbet dolgozik, 17,1 százalékuk pedig 60 órát vagy többet.

A nemzetközi trendeknek megfelelően, a magyar pedagógusok is a teljes munkaidejük mintegy harmadát töltik osztálytermi tanítással, és heti 3 órában adminisztratív feladatokat látnak el. Így egy héten átlagosan 18,5 órát töltenek osztálytermi tanítással, 1,9 órát nem osztálytermi tanítással, korrepetálással, szakköri foglalkozással, 11,9 órát fordítanak az előkészületekre és a felkészülésre.

A pedagógus munkakörbe tartozó, nem tanítási feladatokkal - ide tartozik a diákok felügyelete, kísérése, étkeztetése, fogadóórán való részvétel, szülőkkel való kapcsolattartás, osztályfőnöki tevékenység stb. - 9,5 órát töltenek, az iskolamenedzsmenttel kapcsolatos tevékenységekkel 3,2 órát foglalkoznak, míg továbbképzésre, önképzésre 6,1 órájuk jut hetente. A szabadnapokon végzett munka jelentős része dolgozatjavítás és az órákra való felkészülés (48,4 százalék), valamint a szakmai tudás fejlesztése, elsősorban az önképzés (28,2 százalék).

A pedagógusok eltérő terhelését befolyásolja, hogy hányféle tantárgycsoportban oktatnak, hiszen ez a felkészülés időigényétől is függ. A kutatás eredményei szerint a tanárok csaknem negyede egy, 30 százaléka kettő, kicsivel több, mint ötöde három tantárgycsoportban is tart órákat, 22 százalék viszont négy vagy több csoportban.

Most először az óvodapedagógusok terhelését is vizsgálták: szintén eltérőek az eredmények, az átlagos heti munkaidő 46,2 óra, de az óvodapedagógusok 5,3 százaléka egy héten 35 óránál kevesebbet dolgozik, tehát alulterhelt, 11,6 százaléka pedig túlterhelt, mert 55 órát vagy többet tölt a munkájához kapcsolódó tevékenységekkel. A teljes heti munkára fordított időből 42,6 óra esik a hét öt munkanapjára és 3,6 óra a két szabadnapra.

 

Az idén márciusában végzett adatgyűjtés összesen 3380 pedagógust érintett, 148 iskolában 2807 tanító és tanár, továbbá 100 óvodában 573 óvodapedagógus kéthetes időmérleg-naplózására támaszkodott, kiterjedt a hét minden napjára, tehát a hétvégére is. Ilyen jellegű vizsgálat Magyarországon a pedagógusok körében még nem folyt - hangsúlyozták az OKM szakemberei.

Az időmérleg-vizsgálat kiegészült egy nagyobb szabású kvalitatív vizsgálattal is, mintegy 60 interjú készült és ezeket három esettanulmányban dolgozták fel a kutatók. A tanulmányok olvashatók lesznek az OKM, a PDSZ és a Tárki-Tudok honlapján.

 
 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!