Kultúra

2010.07.19. 16:20

Pénteken startol a Művészetek völgye - Már minden szállás elkelt

Vigántpetend - Ezerhatszáz program, háromezer fellépő hét településen, 23 millió forintos pályázati támogatással: startol a 20. Művészetek völgye fesztivál.

Németh F. Bernadett

Változatlan értékrenddel, ugyanazon a nívón folytatják két év kihagyás után és rendezik meg a hét településen a 20. Művészetek völgye fesztivált. A részletekről Márta István és a völgy hét településének polgármesterei tartottak sajtótájékoztatót hétfőn. Elhangzott: pályázati forrásból 23 millió forintot nyertek a megrendezéshez.

A megye viszont nem tudta támogatni a rendezvényt, amit a jelenlegi anyagi helyzetben a fesztivál szervezői respektálnak. Márta István ugyan megfogadta, hogy nem beszél az anyagiakról, annyit azonban megjegyzett, hogy az előző kormány nem támogatta a fesztivált, a mostani erős ígéretet tett erre. S a fesztivál bármennyire is független politikailag, a kultúrpolitika támogatására szüksége van.

A szerény támogatás miatt meg kellett szűrni a programokat, illetve néhány helyszínen plusz 500 forintos jegyet kell szedniük, de ahogy Márta fogalmazott, ezt talán még elbírják a zsebek.

A Művészetek völgyében akciót is szerveznek az árvízkárosultak segítésére, így például a második szombaton a pulai nagysátorban megrendezendő gálaműsor bevételét nekik ajánlják fel.

A Művészetek völgyében számos újdonság és érdekesség szerepel (ezekről később részletesen beszámolunk), bemutatkoznak például sajátos kultúrájukkal (tánccal, gasztronómiával, népviselettel, stb) a magyar tájegységek, valamint a határon túli magyarok is, idén a Felvidék.

Szokatlan helyzetre vették rá Galkó Balázst, aki élő könyv szendvicsember lesz, hátán cipelve a vendégkönyvet a Völgy falvaiban, amibe bárki beleírhat és árusítva a Csigakönyvek 5. kötetét, mely a kapolcsi vízimalmokat mutatja be. 

Hasonló újdonság, hogy a Dumaszínház tagjai lovaskocsival járják Nagyvázsonyt és mutatják be a települést az italokon (tejtől-borig) keresztül az érdeklődőknek, vagy hogy Krizsán Edit nemzetközi sakk nagymester szimultán játékra hívható a Völgyben. Idén indítják először és hagyományt akarnak teremteni azzal, hogy művészeti csoportok a teljes fesztivál idejére a völgybe települnek. Idén Palya Bea lesz a Völgy Hölgye, itt lesz végig a Muzsikás együttes és az Amadinda is.

Elhangzott még: szállást már nem találni a völgyben, mind elkelt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!