Kultúra

2010.07.23. 18:40

Szélesre tárta kapuit a Művészetek völgye

Kapolcs - Palya Bea hangja bezengte a völgyet, mintegy megadva a ritmusát és hangulatát az elkövetkező tíz napnak. A völgy kitárta kapuit.

Németh F. Bernadett

A 20. Művészetek Völgye Fesztivált Kapolcson a Malom-szigeten nyitotta meg Márta István fesztiváligazgató. Míg a hét eleji nyitó sajtótájékoztatón 1600, pénteken már több mint 1700 programról és háromezer helyett 3300 fellépőről beszélt, ami annak köszönhető, hogy a program egy része folyamatosan változik, bővül, az utolsó percig alakul.

Márta István köszönetnyilvánítással folytatta megnyitóbeszédét, hosszan sorolva a rendezvény támogatóit, közöttük a Napló kiadóját, a Pannon Lapok Társaságát is. Felhívta a figyelmet arra, hogy jövő héten szombaton Pulán a nagysátorban gálaműsor lesz, melynek teljes bevételét az árvízkárosultaknak ajánlják fel.

Márta István ezután színpadra szólította a Művészetek völgye két barátját, Palya Beát, aki idén a Művészetek Hölgye és Novák Pétert.

A szót innen Galkó Balázs vette át mint narrátor, de előtte hátára vette azt a faszerkezetet, mely egy hatalmas könyvet tart, s mely a völgy vendégkönyve, s bárki beleírhat. Elsőként azok, akik Kapolcs díszpolgári címét átvehették Göntér Gyula polgármestertől. Szabóné Szokoli Éva egykor alpolgármestere is volt a településnek, sokat tett a faluért és a Művészetek völgyéért is. Megalakította a helyi nagycsaládosok egyesületét, versei pedig jó lokálpatriótaként a vidék értékeiről szólnak. Hasonlóképpen sokat dolgozott a helyi közösségért Illés Sándor plébános, a cím másik várományosa.

A kitüntetések átadása után Palya Bea és a Muzsikás együttes perdült  színpadra, s a Művészetek Hölgye saját, a fesztiválról írt dalát adta elő. A kicsi patakban csobog a víz.., zengett az énekesnő gyönyörű hangja, s a völgydalt hamarosan a megnyitóra összesereglett tömeg is vele énekelte. Ezután  Márta István, mint a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet vezetője adott át számos kitüntetést, Csiga-díjat azoknak, akik munkájukkal segítették a Művészetek völgye fesztivál szervezését. Az igazgató végül azzal zárta mondandóját: érezzétek jól magatokat, adakozzatok. Szeressétek a Művészetek völgyét, mert mi is szeretünk benneteket.

A Művészetek völgye fesztivál tíz napon át várja a látogatókat a művészetek minden kategóriájában, kézműves kirakódóvásárral és karitatív rendezvényekkel, mint a véradás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!