Kultúra

2010.07.14. 14:25

Tűzben égetett lelkek

Lovas - A legtalálóbb helyen mutatta be a Lovasi napok Barkos Beáta és Simon Miklós tűzzománc alkotásait: a református templomban.

Németh F. Bernadett

Isten lakásában, ahol a lélek is lakik. Meg a tűzzománc képeken. Kár is, hogy ezek a képek egyszer csak lekerülnek az ősi falakról, annyira odaillőek, mint akár a freskók vagy más szenteket ábrázoló műalkotások.

A látogató első pillantásra nem is sejti, hogy most itt kiállítást lát, a lélek járta képek egyszerűen részei a templomnak. Még akkor is, ha néha meghökkentik a szemlélődőt, vagy fricskát dobnak rá, esetleg gondolkodóba ejtik, vagy hirtelen rács mögé dugják - kukucskálnak ki mögüle?

Barkos Beát férje, Simon Miklós indította el a képzőművészeti pályán, azóta sokoldalú alkotó. Többféle tűzzománc technikát alkalmaz, s nemcsak képeket, díszdobozokat, más tárgyakat is készít. Üveget fest, textilpannót fest és varr. Használati tárgyakat, lakberendezési cikkeket állít elő, de szereti ismerni a megrendelőt, hogy személyre szabott darabokat készítsen.

Simon Miklós 1964 óta kiállító művész. Párizstól Los Angelesen át Tajvanig őrzik magán- és közgyűjtemények festményeit. Alkotásain megjelenik a táj, az abban rejlő erő és harmónia. Mitológiai és bibliai alakjain a teljességet, tűzzománc alkotásain elvont gondolatait jeleníti meg.

A házaspár tűzzománc-művésztelepet vezet Szeged-Tápén levő műhelyében. A nemzetközi művésztelepen hazai és külföldön élő művészek sajátítják el a tűzzománc technikákat és hazájukba visszatérve sokan folytatják a Tápén tanultakat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!