Kultúra

2010.08.16. 10:20

Esztrád a villában

Balatonfüred - Mosolyogva jött fel a színpadra, és Rossini A sevillai borbélyából adott elő egy részletet. A közönség ujjongva fogadta az egész teret betöltő, világszerte elismert hangot. Miklósa Erika opera-énekesnő és barátai adtak sajátos hangulatú estet a Vaszary-villában.

Martinovics Tibor

Teljesen megtelt a villa Széchenyi Terme, már napokkal az est előtt elfogytak a jegyek, ennek ellenére többen várakoztak és reménykedtek a bejáratnál, hátha be tudnak jutni az előadásra. Végül még gyerekszékeken is ültek, és bár a zsúfoltságtól szinte elfogyott a levegő, mindenki elégedett volt, hogy hallhatja a jelenlegi hazai operaélet egyik legkarizmatikusabb szopránját.

- Amikor elindultam a zenei pályámon, nem volt könnyű az érvényesülés, nem jártam Zeneakadémiára, nem ismertem a közeget, minden nehezebb volt, de szerencsére mindig voltak segítőim, amolyan őrző-védő angyalok, akik segítettek. Ez lett az én utam is, segíteni, lehetőséget adni olyan fiatal, tehetséges énekeseknek, akik szintén az átlagostól eltérő közegből érkezve nehezebben jutnak színpadhoz - mondta nyomban a belépője után Miklósa Erika, majd sorban invitálta be a három általa meghívott énekest.

Az eredetileg református lelkésznek készülő, bányászcsaládból származó, basszbariton Szegedi Csabát, és a két tenort, a harmonikát és éneket tanító ezúttal Donizetti Szerelmi bájitalát éneklő Horváth Istvánt, valamint a műszaki egyetemen végzett Boncsér Gergelyt. Mindegyikőjük bemutatkozásul elénekelt egy-egy operabetétdalt, majd duettet az énekesnővel, aki aztán könnyed beszélgetés keretében igyekezett helyzetbe hozni őket.

Így a vége felé kissé már esztrád jelleget öltött a műsor, amelybe operettdalok is vegyültek, de láthatóan mindezt cseppet sem bánta a közönség, helyenként jót derültek a beszélgetéseken, majd vastapssal köszöntek el az előadóktól.

A koncert után az Éjszaka a múzeumban - pincétől a padlásig című rendhagyó, egész estés program a reformkori városrészben tartott sétával, borkóstolással, majd a gitárkoncerttel folytatódott.

 

Miklósa Erika 1971-ben született Kiskunhalason. Gyerekkorában sportolónak készült, egy baleset miatt azonban le kellett mondania a sportolásról, és érdeklődése az éneklés felé irányult.

Gimnazista korában egy esküvőn figyeltek fel a hangjára, ettől kezdve magánórákra járt, majd a szegedi konzervatórium négyéves képzését mindössze két év alatt fejezte be.

A Magyar Állami Operaház minden idők legfiatalabb magánénekese lett. 1991-ben debütált. Nemzetközi karrierje is gazdag. Énekelt New Yorkban, megnyerte a pesti Mozart-énekversenyt, fellépett Lipcsében, Milánóban, illetve a kölni operaházban.

Mozart Varázsfuvolájának Éj királynőjeként világhírnévre tett szert, nemzetközi meghívások sokaságával és több mint háromszáz előadással büszkélkedhet. 2004-ben a New York-i Metropolitan operaház három évre szerződtette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!