Kultúra

2010.08.17. 16:38

Faludy György kalandos élete

Veszprém - Faludy György költő élete és költészete elevenedett meg a közönség előtt hétfőn este a Dubniczay-palota udvarán Turek Miklós színművész előadásában.

Deák Dóra

Turek Miklós versszínházi előadása a Rímes világnéző Faludy Györggyel címet viselte, amelyet a színművész a költő 100. születésnapja tiszteletére adott elő. Az előadás bő egy órájában betekintést nyerhettünk a világcsavargó Faludy György gazdag, kalandos életébe.

A műsor bevezetőjeként a színművész elmondta, a költő 2006-ban, 96 esztendős korában hunyt el. Mindössze öt évvel volt fiatalabb József Attilánál. Faludy mégis kortárs költő, aki nemcsak az irodalmi lapokban, de a bulvárhírekben is sokat szerepelt bevállalt fiatal szerelme kapcsán, de életéről mégis keveset tudunk. Az előadás éppen azért született, hogy mélyebben megismerje a közönség a nagy műveltségű, európai gondolkodású magyar költő gondolatait és életét versei segítségével.

A közel másfél órás előadás alatt jártunk a költő életének főbb helyszínein, Afrikában, az Egyesült Államokban, Párizsban, Londonban és természetesen Magyarországon, valamint a recski munkatáborban is. A Dubniczay-palota udvarán mindössze egy ember állt a színpadon, kevés volt a kellék és díszlet is, ennek ellenére mégis igazi színházi élményben volt része a közönségnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!