Kultúra

2010.08.24. 07:12

Lecsófőzők versenye - Híre ment még külföldön is

Balatonkenese - Az Ad Libitum csapata nyerte az idei, immár hatodik országos lecsófesztivált, a legkreatívabb csapat pedig az Alex team.

Balla Emőke

A balatonkenesei lecsófesztiválra valóban igaz, hogy itt nem a győzelem és nem is a jelképes helyezések fontosak. Ez egy jókedvű, jó hangulatú, nyárbúcsúztató rendezvény, aminek már az egész országban híre ment; érkeztek lecsófőzők Jászberényből, Kiskunfélegyházáról, Egerből és Sárospatakról.

Jöttek a kenesei fesztiválra a szlovákiai Nagykérről, a németországi Güterfeldéből, Küngös testvértelepüléséről, de természetesen Balatonkeneséről és a környékbeli falvakból is, tájékoztatott Győrfi Károlyné, a rendezvényt szervező közművelődési intézmény és könyvtár igazgatója. Negyvenhét csapat - köztük a Kondér Banda, a Tokány Vokál, a Csipet Csapat, a Vidám Ördögök, a Démonok, a Zsaruk, az Agrárértelmetlenségiek - főzte a különféle lecsót a kikötő melletti Széchenyi parkban; a laikusokból álló zsűri nemcsak az ételek ízhatását értékelte, de az ötletességet is: a csapatok felvonulását, bemutatkozását, a lecsóindulókat, molinókat.

A legkisebb csapatban ketten főztek, a legnépesebb társaság, a Baráti Kör viszont hatvannégy tagú. Kenesei és sümegi ismerősök által Fehérvárról, Érdről Budaörsről, Budafokról érkeztek. A fesztiválon hatodik alkalommal vettek részt, másodszor főztek; a paradicsommal, nokedlivel és tejföllel készült cigánylecsójukkal tavaly ők nyerték a különdíjat.

Újítani kell, mondta Hegedűs Ferenc, az egyik csapattag, cukkinis, kapros, kolbászos lecsójukkal idén a fődíjat szerették volna elhozni, de az elismerésekkel és a közönség lelkesedésével is elégedettek voltak. Ahogy a szervezők és résztvevők fogalmaznak: ez egy nagy játék, ahol a hangulat szenzációs, nem a helyezés a fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!