Kultúra

2010.08.24. 13:33

PSZ: a tanárok minden fillérnek örülnek

Budapest - A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a pedagógusok ma olyan anyagi körülmények között élnek, hogy minden fillér béremelésnek örülnek - mondta Galló Istvánné elnök az elmúlt napok sajtóhíreire reagálva kedden az MTI-nek.

MTI

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár korábban az MTI-nek adott interjújában úgy fogalmazott, a méltatlanul alacsony pedagógusbérek rendezésének forrásait ugyan még nem látja, de azt szeretné, ha a következő költségvetésben már legalább "gesztusértékű javítás", azt követően pedig "látványosabb" emelés valósulna meg. E kívánság teljesülése természetesen attól függ, hogy az ország jövedelemtermelő képessége javul-e. A pedagógusokat úgy kell megfizetni, hogy "tisztes értelmiségi átlagszínvonalon tudjanak megélni fizetésükből" - tette hozzá. 

Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára a Magyar Hírlappal hétfőn azt közölte, hogy legkorábban a 2011/12-es tanévben lesz mód a pedagógusok fizetésének emelésére. Azt is mondta, hogy a pedagógusok érdekképviselete több ízben jelezte, nem tesznek jót a minimális fizetésemeléssel. Bízunk abban, hogy egy év múlva akár nagyobb béremeléssel is honorálhatjuk munkájukat - jelentette ki.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke az MTI-nek nyilatkozva kedden határozottan cáfolta, hogy a pedagógusok érdekképviselete elutasítaná a kismértékű fizetésemelést. Ilyet a leggyakorlatlanabb szakszervezeti vezető sem mond - jegyezte meg.

Azt mondta, ma a pedagógusok olyan anyagi körülmények között élnek, hogy minden fillér számít és minden fillérnek örülnek. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a gesztusértékű béremelésen bruttó egyszázalékos növekményt értenek, akkor az 160 ezer forintos átlagkeresettel számolva bruttó ezerhatszáz forint, ami alig nettó ezer forint. Ez ma egy kilogramm hús ára - mondta a szakszervezeti vezető. 

Kiemelte: az oktatási államtitkár beiktatása óta folyamatosan nyilatkozik arról, hogy mennyire fontosnak tartja a pedagógusok bérének jelentős emelését, ezzel is elismerve az oktató-nevelő munka fontosságát. A PSZ ezzel teljes mértékben egyetért -  mondta a szakszervezeti vezető. Hangsúlyozta azt is, hogy nem szabad olyan ígéreteket tenni, amelyek aztán nem teljesülnek, mert ez csalódást okoz.

A PSZ-nek semmilyen egyeztetésre nem volt lehetősége ebben az ügyben - tette hozzá. Információik szerint a gazdasági minisztériummal sem történtek egyeztetések a pedagógusok béremeléséről. A szakszervezeti vezető szerint most, a 2011-es költségvetési tárgyalások elindulásával szembesült azzal az oktatási államtitkárság, hogy a gesztusértékű béremelésnek sem lenne meg a fedezete.

Úgy fogalmazott: a béremelésekkel kapcsolatban nem kívánnak a valóságtól elrugaszkodni, és olyan követelésekkel előállni, amelyek teljesítése lehetetlen. Galló Istvánné konkrét számokat nem kívánt mondani, erről a hétvégi tanévnyitó tanácskozásukon alakítják ki álláspontjukat.

A PSZ elnök fájlalta, hogy bár meghívták, de Hoffmann Rózsa nem tud elmenni tanácskozásukra, s azon várhatóan nem lesz jelen a közoktatási helyettes államtitkár sem. Erre az elmúlt 15 évben nem volt példa - jegyezte meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!