Kultúra

2010.08.24. 19:46

Tankönyv, te drága

Az édesanya kamasz fia oldalán besétál a gimnázium ajtaján, melyen feltűnő betűk hirdetik: tankönyvosztás a földszinten. A fiú most kezdi a kilencedik osztályt. Félórás sorban állás után a hatalmas könyvcsomagot már kézhez is kapják, miközben a pult mögül hallatszik az "ítélet": harmincegyezer forint lesz.

Bognár Marianna

Hol vannak már azok az idők, amikor a térítésmentes oktatást szinte szó szerint lehetett érteni, hiszen jelképes összegért be lehetett szerezni a könyvcsomagot, amelyért ma húsz-, harmincezer forintot is elkérnek még az átlagos iskolákban is. 

Kérdés, melyik átlagos szinten élő család engedheti meg magának azt a luxust, hogy jobb esetben csaknem egyhavi fizetésért cserébe beszerezze a szükséges iskolai felszerelést. Főleg ha két- vagy többgyermekes családról van szó. 

Különböző segélyekre és támogatásokra azok a nappali oktatásban részt vevő tanulók jogosultak, akik tartósan betegek, fogyatékosok, fejlődési zavarokkal küzdenek, valamint autisták. Emellett jár azoknak, akik három- vagy többgyermekes családban élnek, nagykorúak, illetve saját jogon családi pótlékra jogosultak vagy pedig rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek.

Kevesen tudják, hogy minden tanuló jogosult tankönyvvásárlási támogatásra, akinél a tankönyvek megvásárlására a szülő nem képes. Erről a szülőket a megelőző tanév végén az iskola köteles tájékoztatni. Ezen kívül a törvény értelmében az iskola igazgatója köteles kezdeményezni az önkormányzatnál annak a rászoruló tanulónak a megsegítését, akinek a tankönyvellátását iskolai támogatással nem tudják megoldani. 

Jól hangzik, azonban nem mindig sikerül, hiszen például hiába fordul az ember az önkormányzathoz, ha a családnak van mondjuk egy rozoga személyautója, akkor a támogatás már eleve kizárt.

Legkézenfekvőbb megoldás lehetne, ha az iskola nem élne vissza a tanuló és a szülő kényszerhelyzetével, aki ugyebár nem döntheti el szabadon, kíván-e vásárló lenni vagy sem.

Az 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról biztosítja a pedagógusok szabad tankönyvválasztási jogát. Megdöbbentő viszont, hogy nem egy diák polcán sorakoznak olyan, komoly pénzekért vásárolt tankönyvek, amelyeket jó, ha kétszer használtak a tanév során.

Elgondolkodtató adat, miszerint az ingyenes tankönyv-ellátás bevezetésének első évében (2002/2003) a tankönyvpiac forgalma mindössze 3,6 milliárd forint volt, amely a tanévek során fokozatosan emelkedett, ma pedig meghaladja a 16,8 milliárd forintot. Ennek legfőbb oka a tankönyvekhez kapcsolódó kiadványok számának növelése (szöveggyűjtemények, atlaszok, szótárak, stb.), amiből előfordul, hogy az iskolák a kelleténél többet és drágábbat vetetnek meg.

Mindent összevetve tény, hogy egyre érzékelhetőbb a feszültség e témában, egyrészt a jogtalan eljárások, másrészt a családok romló anyagi helyzete miatt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!