Kultúra

2010.09.01. 18:18

Országos jelentőségű műalkotás Zánkán

Zánka - Különleges műalkotással gazdagodva kezdi a tanévet a Bozzay Pál Általános Iskola. Szekeres Károly Eredetmondánk című alkotását szerdán avatták fel.

Győrffy Árpád

A Csodaszarvas mondára épülő kerámia faliképet és annak Munkácsy-díjas Érdemes művész alkotóját, egyben a község szülöttét, díszpolgárát dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész méltatta.

- Az ország lett gazdagabb ezzel az alkotással, amiben Szekeres Károly egyszerre mejeleítette a haza keresésének, megtalálásának és a hazában maradásnak a hármasságát. 

- Mondák tartják össze a nemzet emlékezetét, ezekből tanuljuk meg, mi az, hogy magyar, ettől válunk magyarrá - hangsúlyozta Praznovszky Mihály az iskola előcsarnokában elhelyezett falikép felavatásakor a tanévnyitó ünnepségen.

A gyerekekhez szólva úgy vélte, eljön még az az idő, amikor egykori iskolájukat úgy fogják bemutatni az idegeneknek, hogy oda jártam, ahol az egyik legszebb magyar köztéri alkotás látható.

A tanévet hivatalosan megnyitó Horváth Lajos iskolaigazgató rövid beszédét főként a tanulást most kezdő tizenegy elsőshöz intézte. Illeszkedjenek be az iskola közösségébe, ugyanakkor tegyenek meg mindent azért, hogy egyénileg, osztályukkal a legkiválóbbak legyenek. Az igazgató köszönetet mondott az eddigi munkáért, segítségért a település tegnap nyugdíjba vonult jegyzőjének, Sólyom Bélánénak, egyúttal köszöntötte az utódot, a szomszédos Balatonszepezd jegyzőjeként korábbról is ismert Lukács Ágnest.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!