Kultúra

2010.09.02. 16:06

Új tanévben új szabályok

Veszprém - A szerdán kezdődött tanév több változást is hozott a közoktatás szabályozásában, bár a nyilatkozatok szerint az igazán nagy átalakításokra majd csak a következő években számíthatunk.

Győrffy Árpád

Az alábbiakban néhány fontos újdonságot emelünk ki az utóbbi napokban, hónapokban életbe lépett szabályok közül. A válogatás elkészítésében Kotzó László, a veszprémi kistérségi társulás oktatási referense volt a segítségünkre.

Az általános iskola alsó tagozatán jelentős változás, hogy csak első évfolyamon és a második évfolyam első félévének végén marad meg a kötelező szöveges értékelés - tehát ott továbbra sem lehet osztályozni -, ezt követően az iskola dönti el a pedagógiai programjában, hogy visszahozzák-e az osztályozást, vagy továbbra is maradnak a szöveges értékelésnél. Az alsósok évfolyamismétlésével kapcsolatos változás, hogy a második évfolyam végétől a pedagógus a jövőben ismét maga dönthet arról - a szülő egyetértése nélkül is -, hogy egy tanulót évfolyamismétlésre kötelez, amennyiben az adott évfolyamon előírt tanulmányi követelményeket nem teljesíti.

Eltörölték azt a szabályt, amelyik az 5-6. évfolyamon meghatározott arányban nem szakrendszerű oktatást - amilyen az alsóban van - írt elő. A teljes szakrendszerű oktatás visszaállítására az idén 5. osztályban van lehetőség, ha ehhez időben módosítani tudták a pedagógiai programot. Ugyanakkor az intézmények saját döntés - pedagógiai program - alapján az 5-6. évfolyamon fenn is tarthatják a nem szakrendszerű oktatást a tanórai foglalkozások 50 százalékában.

A pedagógusok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő más alkalmazottak nyugalmát is segíteni akarják a büntető törvénykönyv egyik módosításával, amelyik megemeli a hivatalos személy elleni erőszak bűncselekmény elkövetéséért kiszabható büntetési tételeket. Továbbá szeptembertől jó lesz odafigyelni a hiányzásokra, mert az új tanévben a családi pótlék kifizetését az iskolalátogatáshoz kötik.

Az Oktatási Hivatal május 25-én szervezi meg az anyanyelvi és a matematikai alapkészségek fejlődésének vizsgálatát a 4., a 6., a 8. és a 10. évfolyamon. Ugyanekkor kerül sor a kisebbségi nyelvismeret alapozó mérésére a kétnyelvű és anyanyelvű nemzetiségi iskolák 4. évfolyamán.

Módosították az önkormányzatok és más iskolafenntartók döntési lehetőségeit azzal, hogy a korábbi március, majd május végi határnapok helyett július utolsó napjáig lehetőséget adtak arra, hogy egyes intézményátszervezésekkel, megszüntetésekkel kapcsolatos döntéseket még a következő tanévre érvényesen meghozzanak.

 

Fontos dátumok: mikor lesz szünet?

A 2010-2011. tanévben a szorgalmi idő szeptember 1-től június 15-ig tart. A középiskolák és a szakiskolák befejező évfolyamán április 29. az utolsó tanítási nap. Az első félév január 14-ig tart. A bizonyítványt január 21-ig adják ki. Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap október 29., a szünet utáni első tanítási nap november 8. A téli szünet előtti utolsó tanítási nap december 21., a szünet utáni első tanítási nap január 3. A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap április 20., a szünet utáni első tanítási nap április 27.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!