Kultúra

2010.10.13. 04:53

A világűrből érkezik óra Pápára

Pápa - Nem mindennapi órakülönlegességekkel, látványosságokkal, izgalmas programokkal várja az érdeklődőket a hetedik pápai órakiállítás és börze a hétvégén.

Polgár Tibor

Szombaton és vasárnap a Tarczy Lajos Általános Iskola aulája mellett a Somogyi József Galéria ad otthont a méltán híres rendezvénynek. A Jókai Mór Művelődési Központ a város önkormányzatával karöltve A megtalált idő címmel szervezi meg a VII. Pápai órakiállítást és börzét, melynek három fő irányvonalát lehet elkülöníteni. Ez alkalommal a céges órabemutatók során 40 különféle óramárka lesz látható a rendezvényen 14 hazai kereskedőnek köszönhetően. A magángyűjtemények idén sem hiányozhatnak a repertoárból, igazi kuriózumnak ígérkezik például egy régi szovjet, orosz órákból álló kollekció felvonultatása. Természetesen, mint minden igazi börzén, lehetőség nyílik cserére és vásárlásra is.

A Somogyi József Galéria egyik termében három hétig lesz nyitva egy óratörténeti különlegességekből, ritka műtárgyakból összeállított kiállítás, amely a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum hozzájárulásával, támogatásával valósulhat meg. Vidéken először Pápán mutatnak be egy igazi különlegességnek számító óraszerkezetet, az űrhajós órát három évig fejlesztették, hogy kibírja a világűr viszontagságait is.

Nyereményjátékokban, valamint könnyed, szórakoztató programokban sem szenved hiányt az esemény: Kasza László kick-box világbajnok közreműködésével elvégzik egy ütésálló óra töréstesztjét, aminek során a kiállítás látogatói is tesztelhetik a törhetetlen órák állóképességét. Hasonlóan látványosnak ígérkezik a világmárkák óra- és ékszer bemutatója, amiben fővárosi modellek és a pápai szépségverseny helyezettjei segédkeznek majd. A közönség szavazataira több ízben is számítanak: voksolni lehet majd a legszebb standra, illetve a legszebb női és férfi órára is. A szervezők a kiállítást megelőzően rajzpályázatot hirdettek általános iskolásoknak a témával kapcsolatban, a beérkezett 40-50 rajzot a Tarczy iskolában lehet megtekinteni. Az idén is rendkívül színes felhozatallal büszkélkedő két napos rendezvény fővédnöke dr. Kontrát Károly államtitkár, aki maga is szenvedélyes óragyűjtő.

A kiállítás megnyitóját szombaton reggel kilenc órakor tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!