Kultúra

2010.10.22. 16:10

Megyei kitüntetések az ünnepen

Veszprém - 1956 története nem érthető meg az ember, az egyéni sorsok, személyes döntések ismerete nélkül - hangsúlyozta beszédében Polgárdy Imre a megyei önkormányzat pénteki ünnepségén.

Győrffy Árpád

A közgyűlés alelnöke szerint 1956. október 23-án a rendszer legnagyobb kudarca vált nyilvánvalóvá, hogy nem képes végrehajtani a legambiciózusabb célkitűzését, az ember átalakítását. Kiderült, hogy nem létezik a kommunista embertípus, a hitét és a nemzetét levetkőző világproletár. Bebizonyosodott, hogy az emberi tulajdonságok változatlanok maradnak. Mindig volt és mindig lesz kapzsiság, önzés, hazugság és gyűlölet, ahogy mindig is volt és mindig is lesz nagylelkűség, önzetlenség, igazság és szeretet.

A szónok szerint minden ünnep önvizsgálat egyúttal, 1956 arra is kötelez bennünket, hogy megmérjük magunkat. Ma is rá kell ébrednünk, hogy elsősorban magyarok vagyunk, csak egy nemzetként lábalhatunk ki a válságból.

A beszéd után Oberfrank Pál színművész, a Petőfi Színház igazgató adta elő versekből összeállított ünnepi műsorát.

Hagyományosan az október 23-i ünnepség keretében jutalmazták meg a megye területén kiemelkedő munkát végzők szakembereket. A díjakat Kovács Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke és az érintett közgyűlési bizottságok korábbi vezetői, dr. Kovács Zoltán, dr. Hermann István, Stolár Mihály, dr. Németh Márta, Kropf Miklós, Horváth László adták át.

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Egészségügyi Bizottsága az Egészségügyért-díjat adományozta:
Dr. Beéry Ivánnak, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság radiológus főorvosának, az egészségügy területén kifejtett, kiemelkedő hivatástudattal, magas színvonalon végzett több évtizedes szakmai munkássága, példamutató emberi magatartása elismeréséül.

Dr. Kovács Lászlónak, a Zirc Városi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet Krónikus Belgyógyászat, osztályvezető főorvosának, az egészségügy területén több évtizeden át kimagasló hivatástudattal, példaértékű szorgalommal végzett kiemelkedő szakmai munkássága elismeréseként.

Dr. Nagy Lászlónak, a Várpalota Városi Kórház-Rendelőintézet nyugalmazott orvos-igazgatójának, Várpalota város egészségügyi ellátásában több évtizeden át kiemelkedő hivatástudattal, szakértelemmel végzett példamutató orvos-szakmai tevékenysége, magas színvonalú orvos-vezetői munkája elismeréseként.

Volf Kálmánnak, az Országos Mentőszolgálat Közép-dunántúli Régió Veszprém Megyei Kirendeltsége vezető mentőtisztjének, az egészségügy területén több évtizeden át kimagasló hivatástudattal, a mentőszakma iránti elkötelezettséggel, példaértékű szorgalommal, fáradhatatlan segíteni akarással végzett kiemelkedő szakmai munkássága elismeréseként.

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Kulturális, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága a Közművelődésért-díjat adományozta:
Jurics Imrénének, a Veszprém Megyei Önkormányzat Hivatala Jogi és Önkormányzati Iroda szakkönyvtárvezetőjének, bizottsági titkárának, a Veszprém Megyei Önkormányzat kulturális életének szervezése érdekében végzett kiemelkedő színvonalú, példaértékű szakmai tevékenysége elismeréséül, különösen a történelmi egyházakkal történő együttműködés segítéséért. 

Kasper Ágotának, a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum igazgatójának, Zirc városának közéletében a közművelődés területén közel négy évtizeden át kifejtett, Veszprém megye hírnevét öregbítő, hitelesítő szakmai munkája elismeréséül.

Szabó László nyugdíjas pedagógusnak, Pápa város közéletében, a közművelődés területén nyújtott elkötelezett "népművelői", "néptanítói" szakmai munkája, a megyei és városi Tudományos Ismeretterjesztő Társulatban végzett tevékenysége, valamint példás emberi értékei elismeréséül.

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottsága a Közoktatásért-díjat adományozta:
Bazsóné Kárner Máriának, a Magas-Bakonyi Közös Igazgatású Közoktatási Intézmény Német Nemzetiségi Általános Iskola Intézményi Egység pedagógusának, a közoktatás területén kimagasló hivatástudattal végzett eredményes, kiemelkedő pedagógusi szakmai munkája, példaértékű emberi magatartása elismeréseképpen.

Gruber Mariannának, a pápai Türr István Gimnázium és Kollégium igazgatójának, a közoktatás területén végzett eredményes és kiemelkedő színvonalú munkája, széleskörű szakmai műveltsége, példaértékű vezetői tevékenysége elismeréseképpen.

Vámosné Gönczöl Gyöngyinek, a várpalotai Lurkó kuckó Óvoda és Tagintézményei óvodapedagógusának, a közoktatás területén kifejtett lelkiismeretes, példaértékű, magas színvonalú szakmai munkássága, valamint vezetőként kiemelkedő szorgalommal végzett irányítói tevékenysége elismeréseképpen.

Kedves Albertnek, a várpalotai Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium igazgatóhelyettesének, több évtizeden át kimagasló elhivatottsággal végzett pedagógus szakmai és szervező munkája, valamint magas színvonalú vezetői tevékenysége elismeréseképpen.

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottsága a Sportért-díjat adományozta:
Gyeginszky Jenőnének, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium pedagógusának, Veszprém megye, különösen Pápa város sport életében kifejtett eredményes és kiemelkedő szakmai munkája elismeréseképpen.

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Szociális és Gyermekvédelmi Bizottsága Gyermekvédelemért-díjat adományozta:
Béni Lajosnénak, a Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ hivatásos nevelőszülőjének, a gyermekvédelem érdekében nevelőszülőként tanúsított példamutató magatartása, a gyermekek iránt érzett önzetlen szeretete, áldozatos tevékenysége elismeréseképpen.

Pörnyeszi Józsefnének, a Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ nevelőszülőjének, a gyermekvédelem területén végzett lelkiismeretes, példamutató nevelőszülői munkája, a gyermekek iránt érzett önzetlen szeretete, áldozatos tevékenysége elismeréseképpen.

Sutóczky Katalinnak, a Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ nevelőjének, a gyermekvédelem területén kimagasló szakmai felkészültséggel, hivatástudattal végzett lelkiismeretes, példaértékű pedagógusi munkája elismeréseképpen.

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Szociális és Gyermekvédelmi Bizottsága a Szociális Munkáért-díjat adományozta:
Fekete Istvánnénak, Balatonederics Nemesvita Községek Körjegyzősége szociális és gyámügyi ügyintézőjének, négy évtizeden át végzett kiemelkedő igazgatási tevékenysége, különösen a szociális igazgatás területén végzett lelkiismeretes, példaértékű szakmai munkássága elismeréseképpen.

Ferencziné Sebestyén Piroskának, a pápakovácsi Veszprém Megyei Önkormányzat Idősek Otthona mentálhigiénés munkatársának, magas szintű hozzáértéssel, szakmai elhivatottsággal, kiemelkedő hatékonysággal, odaadó empátiával végzett mentálhigiénés munkássága elismeréseképpen.

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Ügyrendi Bizottsága a Közigazgatásért-díjat adományozta:
Papp Sándornénak, a Dudar-Bakonynána-Nagyesztergár Körjegyzőség igazgatási főmunkatársának, a közigazgatásban, a hatósági igazgatás területén kiemelkedő hivatástudattal, példaértékű szorgalommal végzett szakmai munkája, példamutató emberi magatartása elismeréseképpen.

Somogyi József Lászlónénak, Várpalota Város Polgármesteri Hivatala aljegyzőjének, a közigazgatás területén kifejtett, kiemelkedő színvonalon végzett szakmai munkája, példaértékű vezetői tevékenysége elismeréseképpen.
A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Nemzetközi Kapcsolatok és Turizmus Bizottsága a Turizmusért-díjat adományozta:

Dr. Jancsik Andrásnak, a veszprémi Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Turizmus Tanszék dékánjának, tanszékvezető egyetemi docensének, Veszprém megye tudományos életének fejlődése, oktatási színvonalának emelése érdekében kifejtett kiemelkedő oktatói, oktatásszervező, tanszéki és kari vezetői munkássága elismeréseként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!